shop
0

Klustips – Zelf pakkingen maken

 

Stel je hebt je verheugd op een lekkere rit maar die wordt kort nadat je wegrijdt grondig verknald door een pakking die niet meer doet waarvoor deze bedoeld is. Dat is balen en verdraaid, je dealer heeft ze ook niet op voorraad en het kan nog wel even duren voor hij ze weer heeft... Dan heb je mazzel dat veel pakkingen van papier zijn (koppakkingen e.d. uitgezonderd) en je deze zelf kan maken.

 

Aan de slag!
In een klein half uurtje kan je al zo'n pakking maken en jezelf de nodige centen besparen. Heb je bijvoorbeeld de ELRING Pakkingreparatiekit al in huis of het pakkingspapier van Saito, dan kan je zelfs als alle winkels gesloten zijn jezelf in pakkingen voorzien. Vooral de kit is aan te bevelen omdat je daar verschillende materialen in vindt die voor gebruik bij verschillende temperaturen geschikt zijn en er ook een tube Dirko vloeibare pakking bij zit. Als je dan ook een stel schrapers in de buurt hebt om oude pakkingen te verwijderen, verf of een stempelkussen en een setje holpijpen hebt dan heb je al goed gereedschap om deze klus te klaren. Vervang pakkingen altijd met materiaal van de juiste dikte. Gebruik je bijvoorbeeld materiaal dat dikker is dan het origineel om een carterdeksel mee af te sluiten, dan moet er meer olie in omdat je meer volume creëert. Wellicht is dit een wat overdereven voorbeeld, maar je zal maar even niet opletten. Let er op dat je ook alle gaten die in de oude pakking zitten ook weer terug laat komen in de nieuwe. Niet alleen zijn er gaten voor de bouten, maar ook kan er wel eens eentje tussen zitten voor een oliekanaal.

stap 1

Schoonmaken

Verwijder grondig resten van pakkingen

Schoonmaken

Een deksel moet helemaal schoon en vetvrij worden gemaakt. Restanten van de oude pakkingen moet je er af schrapen en ontvetten gaat goed met een remmenreiniger.

stap 2

Sjabloon maken

Maak een afdruk met een stempelkussen of spuitlak

Sjabloon maken

Je kan nu op twee manieren een nieuwe pakking maken. Je kan het motordeksel als sjabloon gebruiken door deze op het papier te drukken met daaronder een stempelkussen. De vorm wordt in het papier zichtbaar en je kan het zo uitknippen. Je kan ook als de oude pakking nog deels intact is, maar bijvoorbeeld in meerdere stukken is gescheurd deze aan elkaar plakken. Leg deze op het nieuwe pakkingspapier en maak de sjabloon met een bus met spuitlak. Even laten drogen en vervolgens de vorm uit het papier knippen.

stap 3

Gaatjes maken

Maak gaten iets groter dan de diameter van de bouten die er doorheen gaan

Gaatjes maken

Voor je de pakkingen uitknipt is het handig eerst de gaten te maken. Dit gaat het makkelijkst met een holpijp. Let op dat je de gaten iets groter maakt dan de diameter van de bout die er doorheen gaat, zo beschadig je de pakking niet als je deze monteert. Leg onder het papier een stuk hout en sla met hamer en holpijp een perfect rond gat er in.

stap 4

Snijden of knippen!

Pakking netjes uitknippen

Snijden of knippen!

Knip of snij de pakking nu uit en mocht je per ongeluk iets te ver inknippen maak dan even een nieuwe voor je met lekkages komt te staan.

stap 5 - tot slot

Checken!

Check de vorm en de gaten

Checken!

Check tot slot even of alle gaten op de juiste plek zitten, en of de vorm helemaal juist is. Wees zuinig met de vloeibare pakking, bij het aandraaien van de diverse deksels komt een teveel aan vloeibare pakking er vanzelf tussenuit zetten wat in je blok terechtkomt en daar wellicht oliedoorgangen kan blokkeren met alle gevolgen van dien!

Benodigde artikelen

Let op: De klustips bestaan uit algemene handelingen die per voertuig of individuele onderdelen zeer kunnen verschillen. Ook kunnen omstandigheden per locatie nogal verschillen. We kunnen dus geen enkele verantwoordelijkheid voor de juistheid van de informatie in de klustips nemen. Dank voor je begrip.
Laagste prijs garantie
Snelle verzending
Gratis verzendkosten
Gratis betaalkosten
Gratis 1 jaar retourneren
Achteraf betalen