shop
0

Klustips - Zadeldek overtrekken

 

Een gescheurd zadeldek ziet niet alleen suf uit, ook zal je zadel zich vol zuigen met water waardoor het schuimrubber langzaam wordt aangetast, en ook de bodemplaat gaat roesten. En een kletsnatte broek, ook al heeft het dagen niet geregend, na elke rit is gewoon knap irritant.

 

 

stap 1

Mooi nieuw materiaal, en nog betaalbaar ook.

Alles wat je nodig hebt in één oogopslag

Mooi nieuw materiaal, en nog betaalbaar ook.

Je kan een en ander repareren met reparatie-tape (bijvoorbeeld bestelnr.: 70023987), maar het is handiger. en staat mooier, om je zadel te voorzien van een nieuw dek. Als je een passend zadeldek hebt aangeschaft haal deze dan uit de verpakking en vouw deze helemaal uit in de woonkamer zodat deze door de kamertemperatuur in elk geval al van de vouwen afkomt door het verpakken. Laat hem zo een paar dagen liggen voor je ermee aan de slag gaat. Voor deze klus heb je niet zoveel gereedschap nodig. Een schroevendraaier, tangen, Pattex® of een hotmelt lijmpistool, een nietpistool of 'tacker' en een stanleymes zijn afdoende. Omdat je handen tekort gaat komen zijn een paar klemmen die je bij de bouwmarkt vindt ook praktisch.

stap 2

Alles wat in de weg zit verwijderen.

Bevestigingen losmaken

Alles wat in de weg zit verwijderen.

Voor je het zitje kan bekleden moet eerst alles wat in de weg zit eraf: riemen, sierlijsten en eventueel rubbers aan de onderkant. Vaak zitten onder het zadel haken waarmee de bekleding vastzit, die zal je even moeten ombuigen met een schroevendraaier of als dat wat moeilijk gaat met een tangetje. Nietjes die je vaak tegenkomt in kunststoffen bodemplaten kan je met een schroevendraaier los krijgen.

stap 3

Nu mag je echt het vel over de oren trekken!

Weg met die vodden!

Nu mag je echt het vel over de oren trekken!

Als alle haakjes of nietjes open of verwijderd zijn kan je de oude bekleding losmaken. Bekijk nu meteen even hoe het schuimrubber er aan toe is en of de bodemplaat niet verroest is. Als dat zo is verwijder dan het roest met een staalborstel en behandel het met roestoplosser. Om het helemaal netjes te doen kan je deze hierna opnieuw lakken. Mocht het schuimrubber nog klammig of gewoon nat zijn laat het dan goed drogen, dit kan soms dagen duren, maar is echt noodzakelijk. Vul eventuele gaten door er nieuwe stukjes schuimrubber in te plakken. Laat dit eventueel over aan een professionele bekleder.

stap 4

Nieuwe dek passen...

Nieuwe dek passen...

Nieuwe dek passen...

Trek nu het nieuwe dek over het schuimrubber en de bodemplaat, en zorg dat alles netjes strak en keurig in het midden zit. Je kan dit zien aan de sierlijnen die vaak op zo'n dek zitten, deze moeten natuurlijk allemaal netjes lopen om uiteindelijk een strak zadel te krijgen.

stap 5

...en opspannen

...en opspannen

...en opspannen

Nu komt het moeilijkste deel: het opspannen en bevestigen van het dek. Eerst komt in 6a de versie met de metalen bodemplaat aan bod, bij punt 6b de kunststof versie. We beginnen in elk geval door het zadel op z'n kop te leggen en achteraan te beginnen.

stap 6a

Bij een metalen grondplaat vastzetten met haken

De bevestiging zit bij een metalen grondplaat aan de zijkanten

Bij een metalen grondplaat vastzetten met haken

De metalen bodemplaat Span het dek lichtjes op van achteren en werk vanuit het midden naar links en rechts toe. Maak het dek vast aan de haakjes onder de bodemplaat en let hierbij op dat het dekje aan de achterkant niet los komt. Ga zo door tot je het dekje ook aan de voorkant vast kan zetten en check of er geen al te vreemde vervormingen ontstaan. Als dit wel het geval is maak het dekje dan los en zet het op iets andere punten vast. Ook als er op verschillende plekken meer spanning op het dekje staat deze daar dan lossen en elders vastzetten. Werk zo langzaam van achteren naar voren en zet het dekje afwisselend links en rechts vast om het zo gelijkmatig mogelijk verdeeld te krijgen over het zadel. Doe delen zonodig overnieuw as het niet helemaal naar je zin is. Als je het eenmaal definitief vastzet zou het zonde zijn als het niet helemaal lekker zit. Letterlijk!

stap 6b

Op een kunststoffen bodemplaat vastnieten

Op een kunststoffen bodemplaat niet je het dek vast

Op een kunststoffen bodemplaat vastnieten

De kunststoffen bodemplaat. Moderne motoren hebben vaak een bodemplaat van kunststof. Het opspannen van het dek gaat net zoals bij de uitvoeringen met een metalen bodemplaat, alleen het vastzetten van het dek gaat met nietjes. En dan niet de versie waarmee je op kantoor ook wat papieren aan elkaar niet, maar met een 'tacker' of nietpistool die je bij de meeste bouwmarkten kan vinden. Zorg wel dat je de juiste lengte 'nietjes' neemt, als ze te lang zijn komen ze er aan de andere kant gewoon te ver doorheen en dan zal je eerste rit aanvoelen alsof je een tochtje op een spijkerbed maakt. En elk volgende ritje ook trouwens.

stap 7

Weer helemaal als nieuw!

Netjes toch?

Weer helemaal als nieuw!

Bevestig nu weer de eerder verwijderde sierlijsten, riemen en dergelijke en voilà: naast een half uurtje klusplezier heb je ook nog een zadel dat weer als nieuw is! En je hebt je op de koop toe ook nog de aanschaf van een nieuw zadel uitgespaard.

Benodigde artikelen

Let op: De klustips bestaan uit algemene handelingen die per voertuig of individuele onderdelen zeer kunnen verschillen. Ook kunnen omstandigheden per locatie nogal verschillen. We kunnen dus geen enkele verantwoordelijkheid voor de juistheid van de informatie in de klustips nemen. Dank voor je begrip.
Laagste prijs garantie
Snelle verzending
Gratis verzendkosten
Gratis betaalkosten
Gratis 1 jaar retourneren
Achteraf betalen