shop
0

Klustips – Winterslaap

Als de dagen korter gaan worden en het weer er niet mooier op wordt en je besluit vaststaat dat je niet door gaat rijden, dan wordt het tijd je geliefde stalen ros zachtjes in een winterslaap te sussen.

Aan de slag!
Als het eenmaal zo ver is dat je het weer echt te onaangenaam vindt, dan niet je motor gewoonweg in een hoekje zetten, maar hem met liefde 'toedekken', zodat deze later wat prettiger uit de winterslaap komt. Dan heb je allebei een goede start! Onaangename verrassingen zoals overleden of gecorrodeerde accu's, platte banden, roest in de tank, verstopte carburateurs, etc. komen dan niet op je pad. Rij voor je aan de winterslaap begint eerst even langs de benzinepomp om hem tot de nok toe vol te gooien. Zo geef je roestvorming in de tank alvast geen kans, vooropgesteld dat er geen condens of anderszins water in je tank zit. Voeg eventueel wat Fuel System Cleaner toe om allerlei ellende te voorkomen, zoals roestvorming of geblokkeerde injectoren en carburateurs. Het 'bindt' ook het water in je tank zodat je daar geen last van hebt.

stap 1

Pomp je banden iets harder op dan normaal; zo'n 0,5 bar boven de voorgeschreven waarde is goed

Pomp je banden iets harder op

Pomp je banden iets harder op dan normaal; zo'n 0,5 bar boven de voorgeschreven waarde is goed

Als je toch bij de benzinepomp staat pomp dan meteen even je banden wat extra op; zo'n 0,5 bar boven de voorgeschreven druk is helemaal goed.

stap 2

Voor het 'toedekken' nog even de olie verversen

Ververs nog even de olie

Voor het 'toedekken' nog even de olie verversen

Bij thuiskomst gelijk de olie verversen (zie ook onze Klustip over olie verversen), oudere olie bevat agressieve bestanddelen die onderdelen in je motorblok zoals de zuigers, lagers en loopvlakken kunnen aantasten. Motoren met hydraulische klepstoters (zoals Harley's) kunnen hier ook slecht tegen, deze kunnen gaan verharden. Vergeet ook het oliefilter niet te vervangen door een vers nieuw exemplaar.

stap 3

Een grondige schoonmaakbeurt voor het slapen gaan is altijd prettig

Schoonmaken!

Een grondige schoonmaakbeurt voor het slapen gaan is altijd prettig

Hierna de motor van top tot teen reinigen. En dan voornamelijk op plekken waar je normaal gesproken niet al te snel komt: onder de tank, het zadel, achter kuipdelen, etc. Deze plekken kunnen sterk vervuild zijn. Zie ook onze Klustip over reinigen en onderhoud. Na het reinigen alles inspuiten met een conserveermiddel.

stap 4

Inspuiten met een waslaag beschermd tegen weersinvloeden en voor behoud van je mooie lak

Wax in- Wax out.

Inspuiten met een waslaag beschermd tegen weersinvloeden en voor behoud van je mooie lak

Plaatwerk zoals kuip en kuipdelen, tank, zijdeksels blijven langer mooi als je ze beschermt met een harde waslaag zoals bijvoorbeeld deze. Laat op je motorblok, uitlaat en de framedelen een spray los die alles beschermd tegen corrosie en roest. Richt vooral op delen zoals lasnaden en ook gelakte uitlaten, want was gaat hier verkleuringen geven. Vergeet ook niet de vorkpoten en de zuigerstangen van je achtervering. Deze liggen altijd bloot en kunnen extra bescherming goed gebruiken, een beetje roest kan al tot lekkende keerringen leiden.

Mocht je bij het schoonmaken blootliggende delen tegenkomen waar roest al de kop opsteekt, dan moet je deze even bijschuren en afwerken met een laklaag om te voorkomen dat de roest in no-time weer terugkeert. Bewerk het eerst met een primer voor je de juiste kleur aanbrengt zodat alles goed hecht.

Vet vervolgens alle draaiende delen, hevels, swingarmlagers e.d. goed in zodat deze niet vast komen te zitten. Gebruik hiervoor goed lagervet. We besluiten de anti-roest- en corrosiebehandeling met een theelepeltje motorolie in elk bougiegat en een paar vette lappen in elke uitlaat. Doe dit wel als de motor afgekoeld is... De ketting maken we even goed schoon met kettingreiniger, en dan smeren we hem nog een keertje goed met kettingspray. De spray spuit je altijd op de binnenkant van de ketting terwijl je met de hand het achterwiel langzaam ronddraait.

stap 5

Een slimme jongen (of meid) tapt de carburateurs af zodat je in het voorjaar meteen op pad kan!

Carburateurs aftappen

Een slimme jongen (of meid) tapt de carburateurs af zodat je in het voorjaar meteen op pad kan!

Laat nu de vlotterkamers van je carburateurs leeglopen door je benzinekraan dicht te draaien en je motor zelf het werk te laten doen en de laatste beetje benzine op te branden. Omdat dit dure goedje zomaar verbranden eigenlijk zonde is kan je ook de vlotterkamers losdraaien en de benzine aftappen (ook uit de leidingen!) en opvangen en weer terug in de tank doen. Als de motor lang stilstaat gaat de benzine verharden waardoor sproeiers en injectoren kunnen gaan verstoppen. Dit is uiterst lastig te verwijderen, dus als je een vlotte voorjaarsstart wilt is het slim de benzine af te tappen. Mocht je benzinekraan geen 'off'-stand hebben sluit het dan af met een bout of een andere zelfgemaakte stop.

stap 6

Procycle® Fuel System Cleaner toevoegen aan de benzine

Voeg de Fuel system cleaner toe

Fuel System Cleaner toevoegen aan de benzine

Als je een motor hebt met injectie dan heb je vanzelf geen vlotterkamers en kan je wat Fuel System Cleaner toevoegen aan de benzine zodat de injectoren open blijven. Ook op motoren met carburateurs is dit middeltje goed toe te passen, want het houdt ook de sproeiers en interne kanaaltjes in je carburateurs goed open. Ook bindt het condens die eventueel in de benzine terechtkomt.

stap 7

Zuurniveau van de accu controleren...

Controleer je zuurniveau

Zuurniveau van de accu controleren...

Ook je accu heeft de nodige aandacht nodig, in elk geval moet je even checken of het zuurniveau nog in orde is. Waar nodig vul je het bij met gedemineraliseerd water (niet met zuur!).

stap 8

...en vervolgens aan de druppellader

En hang hem aan de druppellader

...en vervolgens aan de druppellader

Je accu overleeft de winter als je hem vorstvrij bewaard en hem geregeld aan een druppellader hangt.

stap 9

Opbokken om de banden te ontlasten

De hoogte in is beter

Opbokken om de banden te ontlasten

Als laatste zet je de motor op de middenbok of paddockstand en zorg je dat beide wielen los van de grond zijn. Je kan dit doen door bijvoorbeeld de motor aan de voorkant te ondersteunen met houtblokken of bakstenen, let wel op dat je geen krassen maakt op je frame door er ook een paar lappen tussen te stoppen. Mocht dit om de een of andere reden niet lukken, dan eens in de paar weken de wielen een slag draaien zodat er geen platte delen in je banden komen.

stap 10

Als je motor buiten moet staan is een hoes verplichte kost

Hoes-zo?

Als je motor buiten moet staan is een hoes verplichte kost

Mocht je geen garage of andere stallingsruimte hebben dan is een motorhoes verplichte kost. Vanzelfsprekend moeten de maten in orde zijn zodat je motor er goed onder past en ook moet de hoes goed ademend zijn. Let ook op dat de hoes niet vastkleeft aan delen die je net hebt ingespoten met allerlei middeltjes. In het slechtste geval kan hier een chemische reactie ervoor zorgen dat de hoes aan je motor blijft plakken met eventuele schade tot gevolg, en dat zou zonde zijn.

Benodigde artikelen

Tot slot

Als je je motor zo wegzet en hem een prettige winterslaap hebt gewenst dan kan je er vanuit gaan dat je er vanaf het eerste voorjaarszonnetje direct plezier kan gaan beleven aan je trouwe maatje zonder eerst een halve revisie uit te hoeven voeren. Wel zo lekker toch!Let op: De klustips bestaan uit algemene handelingen die per voertuig of individuele onderdelen zeer kunnen verschillen. Ook kunnen omstandigheden per locatie nogal verschillen. We kunnen dus geen enkele verantwoordelijkheid voor de juistheid van de informatie in de klustips nemen. Dank voor je begrip.
Laagste prijs garantie
Snelle verzending
Gratis verzendkosten
Gratis betaalkosten
Gratis 1 jaar retourneren
Achteraf betalen