shop
0

KLUSTIPS – VOORJAARSCHECK

 

Het kan zomaar gebeuren dat je voor de winter je motor hebt gestald na het laatste ritje en er niet meer op gereden hebt tot het eerste voorjaarszonnetje zich aandiende. Daar staat-ie dan, met de accu nog op z'n plek en helemaal plat, verharde benzine die je carburateurs verstopt en zien we daar wat roest in de tank? Het kan dan even duren voor je je maatje weer uit de winterslaap krijgt.

 

Nu gaan we alles even nalopen voor je weer veilig de straat op kan en bekijken we stuk voor stuk de belangrijkste slijtagedelen.

– Claxon en licht moeten uiteraard allemaal in orde zijn (dimlicht, groot licht, rem- en achterlicht, kentekenverlichting, dashboardverlichting en knipperlichten).

– De banden mogen niet verouderd of onregelmatig versleten zijn. Meet de profieldiepte met een profieldieptemeter. 1,6 mm diepte is het absolute minimum en als je veel regenritjes verwacht kan je beter uitgaan van 2 mm, haal je deze limieten niet dan is je motor absoluut aan nieuw schoeisel toe. Dat geldt ook als je banden oud en verhard zijn en scheurtjes of barstjes gaan vertonen. Je kan trouwens op de band de productiedatum terugvinden, staat er bijvoorbeeld M4908, dan is deze gemaakt in de 49e week van het jaar 2008.

– Ververs elke twee jaar de remvloeistof, deze trekt sterk vocht aan, ook al lijkt het of er geen water bij kan komen en hierdoor kan je rem sponzig gaan aanvoelen en het vermindert uiteindelijk ook de remwerking. Ook je remblokken moeten nog ruim binnen de slijtagegrens vallen, meer info hierover vind je in onze klustip over remmen.

– Niet elke motorrijder zal eraan denken om elk jaar de vorkolie te vervangen, maar de seizoensstart is een prima moment hiervoor. Check de verversintervallen in je instructieboekje of werkplaatshandboek en onze klustip Voorvorkkeerringen vervangen.

– Bougies zal je doorgaans elke 10.000 km moeten vervangen en papieren luchtfilters elke 12.000 á 18.000 km (dit kan je even checken in je instructieboekje). Ook een oudere bougie zal vroeger of later voor problemen gaan zorgen, dus is het slim deze preventief te vervangen als deze al op leeftijd is.

– Verder checken we of Koning Winter niet al teveel vat heeft gekregen op de looks van je motor. Mocht je het voor de winter vergeten zijn dan is het nodig de ketting, hevels en alle andere draaiende delen van smering te voorzien. Roestige plekken kan je voorzichtig met een staalborstel of schuurpapier verwijderen, daarna kan je deze nabewerken met een anti-roestmiddel en een laklaag in de juiste kleur. Deze is vaak verkrijgbaar in een spuitbus, maar kan je eventueel ook met een kwast aanbrengen als het om kleine plekjes gaat. Roest op verchroomde delen kan je verwijderen met Autosol® metaalpolish en mocht het aluminium op je motor in – overigens niet eetbare – bloemkool zijn veranderd (corrosie) dan biedt Magic Alu Magic uitkomst.

– Mocht je voor de winter de olie en filter niet hebben ververst dan is dit ook het moment daar even naar te kijken, zie onze klustip over olie verversen.

stap 1

DE ACCU OPLADEN

De accu

Allereerst gaat de accu aan de lader voor je hem weer inbouwt. Mocht deze er nog inzitten dan heeft deze de winter hopelijk overleeft, zo niet dan zal je even moeten shoppen voor een nieuwe. Maak bij demontage altijd als eerste de minpool los. Is de accu opgeladen monteer hem dan met wat vet op de polen om corrosie te voorkomen (bijv. Procycle accupoolvet. Sluit eerst de plus aan en dan de min en let op dat het ontluchtingsslangetje niet geknikt wordt of afgeknepen wordt. Op onderhoudsvrije accu’s zit dit slangetje trouwens niet. Als je zo een standaard accu hebt controleer dan gelijk even het zuurniveau en vul deze bij met gedestilleerd water waar nodig (niet met accuzuur bijvullen!). Als je je blok en uitlaten voor de winter hebt ingespoten met een beschermend laagje olie verwijder deze dan met een zachte lap. Als je je uitlaten hebt afgesloten vergeet deze dan niet weer open te maken.

stap 2

Profieldiepte meten

Bandenspanning

Als je alles hebt nagelopen is het tijd voor het eerste ritje, maar check nog een ding: de bandenspanning. Onze bandenspanningsmeter biedt uitkomst. De juiste hoeveelheid staat in je instructieboekje.

stap 3

Carburateurreiniger helpt bij verharde benzine

Slangen controleren

En als je de carburateurs hebt afgetapt voor de winter controleer of alle slangen goed bevestigd zijn. Mocht je dit niet hebben gedaan dan kan het zijn dat de benzine in je carburateurs verhard is en de boel gaat verstoppen. Met brandstofsysteemreiniger kun je al een hoop vuiligheid weg krijgen. Mochten er hardnekkige resten achterblijven, dan zal je de carburateurs moeten demonteren en grondig moeten schoonmaken voor je motor weer fatsoenlijk start en lekker loopt. Zie hiervoor ook onze klustips over carburateurs reviseren.

stap 4

Doe de eerste kilometers rustig aan!

 

Nu ben je echt helemaal klaar voor het nieuwe seizoen. Let wel op dat niet alleen je motor net uit de winterslaap komt, maar je zelf ook weer even moet wennen aan het leven op twee wielen. Rij je motor rustig warm zodat alle condens na de lange pauze uit de motor verdampt is en jezelf ook weer een beetje gewend bent. Veel plezier!

Benodigde artikelen

Tot slot

 Let op: De klustips bestaan uit algemene handelingen die per voertuig of individuele onderdelen zeer kunnen verschillen. Ook kunnen omstandigheden per locatie nogal verschillen. We kunnen dus geen enkele verantwoordelijkheid voor de juistheid van de informatie in de klustips nemen. Dank voor je begrip.
Laagste prijs garantie
Snelle verzending
Gratis verzendkosten
Gratis betaalkosten
Gratis 1 jaar retourneren
Achteraf betalen