shop
0

Klustips – Startproblemen (deel 1)

 

Startproblemen kennen we allemaal, en ook je motor heeft er wel eens last van. En dan vaak ook nog op momenten dat het he-le-maal niet goed uitkomt.. Zo startte hij gister nog perfect en net nu je naar die belangrijke afspraak moet of zo ontzettend zin had in dat ritje zwijgt hij in alle toonaarden. Dit soort dingen melden zich vaak niet van tevoren en als je de volgende checklist even doorneemt kan je in no-time toch op weg zijn. Vooropgesteld dat je accu niet leeg is, dit duurt doorgaans wat langer voor deze weer opgeladen is ...

 

Aan de slag!

stap 1

Heel suf, maar het is iedereen wel eens overkomen: staat je dodemansknop wel op 'RUN'?

Dodemansknop op 'RUN'?

Heel suf, maar het is iedereen wel eens overkomen: staat je dodemansknop wel op 'RUN'?

Op de meeste motoren zal je rechts op het stuur de dodemansknop vinden. Hier vindt je de teksten 'RUN' en 'OFF' en vaak wordt deze alternatieve aan/uitknop door de meeste motorrijders helemaal niet gebruikt. Tot een keer een of andere geitenbreier het leuk vindt deze op 'OFF' te zetten en je je dus suf zoekt waarom hij ineens niet starten wil. Vaak onderbreekt deze knop ook alleen de ontsteking en werkt de startmotor nog wel, wat nog wel eens voor verwarring kan zorgen. Zo heeft menig motorrijder al eens de halve motor uit elkaar gehaald om te zoeken waar de storing nou zat ...

stap 2

Bougiedoppen goed aangedrukt?

Bougiedoppen goed aangedrukt?

Bougiedoppen goed aangedrukt?

Diezelfde types die gisteren nog je motor op 'OFF' hadden gezet hebben ook nog aan je bougiedoppen gezeten. Lachen! Nou ja, achteraf misschien. Maar check ook even of je bougiedoppen wel goed aangedrukt zitten en dus contact maken. Ook de verbindingen van de kabel naar de bobines kunnen verdacht zijn.

stap 3

Vuiligheid op de zijstandaard?

Schakelaar op de zijstandaard vuil?

Vuiligheid op de zijstandaard?

Veel motoren hebben een schakelaar op de zijstandaard zitten zodat de motor afslaat als je met uitgeklapte standaard weg wilt rijden. Omdat de zijstandaard makkelijk vervuilt door kettingvet en vuiligheid wat gewoon van de weg afkomstig is kan hier makkelijk iets misgaan. Een blik op dit onderdeel kan al volstaan om de storing vast te stellen en eventuele vuiligheid met kruipolie of WD-40 te lijf te gaan.

stap 4

Staat de motor wel in z'n vrij?

Staat-ie wel in z'n vrij? Niet alleen op het neutraallampje vertrouwen!

Staat de motor wel in z'n vrij?

Veel motoren kennen een startonderbreker als de motor in een versnelling staat en andere krijgen de startmotor wel rond, maar dat gaat dan uiteraard zeer moeizaam.

stap 5

Alle stroomverbruikers uit?

Alle stroomverbruikers uit?

Alle stroomverbruikers uit?

Vaak zijn ontstekingen en startmotoren zeer egoïstisch, ze willen alle stroom voor zichzelf hebben en dulden geen concurrentie! Zet voor de zekerheid alles wat stroom verbruikt uit: licht, knipperlichten en wellicht de handvatverwarming. De ontsteking heeft nu alles voor zichzelf en kan makkelijker zijn werk doen.

stap 6

Heeft je contactslot misschien moeite met contact maken?

Contactproblemen in het contactslot?

Heeft je contactslot misschien moeite met contact maken?

Zet het contact aan en het licht. Als je dan wat rammelt aan de sleutel in het contactslot en je ziet dat je licht wat zwakker wordt of gaat knipperen dan kan je wat contactspray of WD-40 loslaten op je contactslot om te zien of het beter wordt. Zo niet dan zijn wellicht enige aansluitingen aan je contactslot niet in orde, of moet je omzien naar een nieuwe.

stap 7

Is de benzine niet gewoon op?

Zit er wel genoeg benzine in?

Is de benzine niet gewoon op?

Je hoort nog wat klotsen, dus er zit nog in. Dat denk je dan, maar veel tanks hebben in het midden een bult waar het frame onderdoor loopt en vaak ook een luchtfilterhuis. Dus er zit nog wel benzine in, maar net niet genoeg om een van de kranen te bereiken. Soms helpt het de motor in zijn geheel te kantelen om zo de benzinekraan te bereiken en nog net naar de dichtstbijzijnde pomp te kunnen rijden. Let op dat je niet met motor en al omvalt!

stap 8

Op de laatste druppel thuisgekomen?

Thuisgekomen op de laatste druppel?

Op de laatste druppel thuisgekomen?

Je komt thuis, zet je motor uit en gaat lekker aan de dis of aan de koffie. De volgende ochtend wil je wegrijden en je motor geeft geen sjoege, vreemd... Dan ben je thuisgekomen op het moment dat je benzinekraan net op de reservestand had gemoeten en de motor nu dus geen brandstof krijgt. Kraantje open, even wachten tot de carburateurs weer volgelopen zijn en gaan!

stap 9

Werkt de choke?

Werkt de choke?

Werkt de choke?

Een koude motor krijg je doorgaans niet aan de praat zonder choke. Mocht je de choke vanaf het stuur kunnen bedienen, dan gaat deze via een kabel richting je carburateurs en onderweg kan er wel eens wat misgaan. Is je kabel wellicht opgerekt zodat de choke in z'n geheel niet in beweging komt? Of zit er wellicht ergens een knik in? Ook kan het gebeuren dat de kabel droog staat en dan zal je hem even moeten smeren. Als de kabel gebroken is dan zit er niks anders op dan deze te vervangen.

stap 10

Zie je luchtbellen in het benzinefilter? Of knikken in de brandstoftoevoer?

Lucht in het benzinefilter? Knikken in de benzineslang?

Zie je luchtbellen in het benzinefilter? Of knikken in de brandstoftoevoer?

Grote luchtbellen in het benzinefilter kunnen ervoor zorgen dat de benzinetoevoer stokt doordat er een vacuüm ontstaat. In dat geval moet je kort de benzineslang losmaken aan de kant van de carburateur met de benzinekraan open dan gaat de benzine weer lopen en kan de lucht weg. Er komt dan benzine uit, dus snel de slang er weer op en probeer contact met de huid te vermijden. Als je een vacuümkraan hebt, de kraan op de 'PRI'-stand draaien. Ook kan een knik in de benzineslang ervoor zorgen dat er geen sap meer doorstroomt. Je zal deze dan anders moeten laten lopen of eventueel voorzien van een spiraalveer om te voorkomen dat deze weer knikt.

stap 11

Bevroren carburateur?

Carburateur bevroren?

Bevroren carburateur?

Door de verdamping van benzine in de carburateur wordt veel warmte onttrokken aan de omgeving. In combinatie met een zeer lage buitentemperatuur en een hoge luchtvochtigheid kan de carburateur simpelweg bevriezen en dan niks meer doorlaten. Je motor slaat dan gewoonweg niet aan, of slaat snel weer af. De warmte van je werkplaats kan dan al helpen en ook het toevoegen van een brandstofadditief kan wonderen verrichten.

stap 12

Diesel getankt?

Diesel getankt?

Diesel getankt?

“Ja, dat gebeurt mij natuurlijk niet!” Maar dan, een momentje van onachtzaamheid vlak voor thuiskomst (“want dan kan ik morgen vlug onderweg zijn zonder nog te hoeven tanken”) en verdraaid wat ruikt die benzine gek. Je zal je tank helemaal moeten leegmaken en met de juiste brandstof moeten vullen. Ook je carburateurs niet vergeten af te tappen! Ook wil het nog wel eens voorkomen dat pomphouders niet helemaal goed opletten als ze hun tanks volgooien, dus neem altijd het bonnetje mee...

Benodigde artikelen

Tot slot

Mocht je motor nog niet willen aanslaan dan zal je alles uitgebreid moeten controleren en even moeten omzien naar een ander vervoermiddel. Een uitgebreidere checklist vind je in het tweede deel van deze Klustip.Let op: De klustips bestaan uit algemene handelingen die per voertuig of individuele onderdelen zeer kunnen verschillen. Ook kunnen omstandigheden per locatie nogal verschillen. We kunnen dus geen enkele verantwoordelijkheid voor de juistheid van de informatie in de klustips nemen. Dank voor je begrip.
Laagste prijs garantie
Snelle verzending
Gratis verzendkosten
Gratis betaalkosten
Gratis 1 jaar retourneren
Achteraf betalen