shop
0

Klustips – Stahlflex – staalomwonden remleidingen

 

Veel motorrijders kopen graag bij de kiloknaller in als het om pk's gaat, hoe meer hoe beter. Tuningsonderdelen zijn er te over en toegegeven, veel power is natuurlijk ook lekker. Maar er komt natuurlijk ook een moment dat je al die paarden die je in je blok hebt gestopt ook weer tot stilstand moet brengen. Met Stahlflex remleidingen heb ook dat deel bij je rechterhand helemaal onder controle.

 

Aan de slag!
Mocht je dit type remleiding voor het eerst in handen hebben dan lijkt het even of je van doen hebt met een veredelde doucheslang, maar niets is minder waar. In tegenstelling tot de rubberen remleidingen is dit er eentje van Teflon die ook nog eens staalomwonden is. Het grote voordeel van dit type remleiding is dat deze niet kan uitzetten tijdens het remmen en je dus altijd een gelijke remdruk hebt. Ook kan je dan veel fijner doseren. Ook verouderen deze remleidingen niet, in tegenstelling tot de rubberen remleidingen die poreus worden en steeds slechter gaan werken. Als je motor al een jaartje of 5 is dan is het sowieso een goed idee om die remleidingen eens na te lopen, en bij vervanging gelijk aan de Stahlflex-versie te gaan denken. Het smoelt ook nog 'ns heel goed! Je remmen zijn zo ongeveer het belangrijkste onderdeel op je motor. Je zult dus met het nodige verantwoordelijkheidsgevoel aan het werk moeten gaan. Niet denken van het zit wel goed, echt zeker zijn is noodzakelijk! Werk ook in een schone omgeving. Als je voor het eerst deze klus gaat aanpakken, laat je dan bijstaan door een pro. Als je aan de slag gaat met je remleidingen kom je vanzelf de remvloeistof tegen. Dit goedje met de aanduiding DOT 3, 4 of 5.1 is bijtend en kan dus je lak aantasten, ook als je het op je handen krijgt spoel het dan meteen af met veel water. DOT 5 op siliconenbasis is trouwens niet bijtend. Kijk in je instructieboekje of op je hoofdremcilinder welke vloeistof je nodig hebt. Oude remvloeistof moet je inleveren met je afgewerkte olie e.d., dus bij het klein chemisch afval. Let ook op dat je lappen die je gebruikt, later niet als poetslap gaat gebruiken!

stap 1

Remvloeistof uit het reservoir wegzuigen

Remvloeistof wegzuigen

Remvloeistof uit het reservoir wegzuigen

Voor je de vloeistof weg laat lopen uit het remsysteem is het slim enige delen van je motor goed af te dekken en zo te beschermen tegen spatten. Leg ook een lap om het remvloeistofreservoir (ook wel de hoofdremcilinder genoemd) op je stuur. Met een goed passende schroevendraaier verwijderen je nu het deksel van het remvloeistofreservoir en zuig je de vloeistof weg. Als je geen afzuigapparatuur in huis hebt kan je het ook weg pompen met de remhendel, maar dat duurt iets langer, zie puntje

stap 2

Laatste beetjes vloeistof weg laten lopen

Remvloeistof weg laten lopen

Laatste beetjes vloeistof weg laten lopen

Maak de remleiding los op het laagste punt, d.w.z. bij de remklauw(en) en laat de vloeistof weglopen in een daarvoor geschikte, zuurbestendige, opvangbak. Ook kan je de vloeistof weg laten lopen door een van de ventielen op de remklauwen te lossen, zet hier een slangetje op om geklieder te voorkomen en knijp in je remhendel om alles uit het systeem te krijgen.

stap 3

Oud en nieuw vergelijken

Oud en nieuw vergelijken

Oud en nieuw vergelijken

Als je het hele remsysteem hebt ontdaan van remvloeistof dan kan je het even vergelijken met de nieuwe spullen die je erop gaat schroeven, om te zien of bijvoorbeeld de lengte wel oké is. Niet mee gaan spelen met dat spul, want voor je het weet zit je halve garage onder de bijtende spetters en dat is toch zonde van die Pirellikalender die je net van moeder-de-vrouw hebt gekregen. Leg maar eens uit hoe die spetters erop zijn gekomen!

stap 4

Vastzetten met momentsleutel

Vastzetten

Vastzetten met momentsleutel

Reinig de delen waar je de nieuwe remleiding op gaat monteren grondig en laat deze precies zo lopen zoals de oude. Let op dat ze helemaal knikvrij lopen, en dat ze bij het inveren van de voorvork nergens tegenaan schuren of achter blijven hangen. Monteer gelijk nieuwe afdrichtringen. Zet alles vast met het juiste aanhaalmoment. De specificaties hiervoor kan je vinden bij de fabrikant van de remslang of van je motor. Let op dat dit goed gebeurt, want remklauwen e.d. zijn gemaakt van kwetsbare materialen en het is makkelijk stuk te krijgen. Als je alles nieuw moet aanschaffen ben je een stuk duurder uit! Heb je een motor met een dubbele schijf voor, dan zal je meerdere stukken remleiding moeten vervangen. Het deel van je stuur tot aan de verdeler en vanaf daar weer twee delen naar de remklauwen. Je hebt dan ook meerdere afdrichtringen nodig.

stap 5

Remmen ontluchten

Ontluchten

Remmen ontluchten

Tot slot gaan we de remmen helemaal ontluchten. Doordat de Stahlflex-remleidingen een kleinere binnendiameter hebben is dit een lastig klusje geworden en vaak biedt dan een ontluchter uitkomst. Een goede investering die zich zeker qua tijd en gebruiksgemak snel terugverdient.

Benodigde artikelen

Tot slot

Hier volgt stap-voor-stap hoe je je remmen moet ontluchten. Vul het remvloeistofreservoir met remvloeistof tot aan de max- streep. Zet op het ventiel op je remklauw een stukje doorzichtige slang die uitmondt in een opvangbak(je). Draai met een ringsleutel het ventiel zachtjes los tot je remvloeistof ziet komen in de slang, pomp nu met je remhendel tot je alle luchtbellen uit het systeem hebt gekregen. Hou het niveau in de gaten en vul eventueel bij. Ook kan je zachtjes tikken tegen de remleiding om alle lucht uit het systeem te krijgen. Laat het niveau in geen geval onder het minimum zakken! Doe dit bij beide remklauwen. Ook zijn er remklauwen met links en rechts een ontluchtingsventiel, deze zal je uiteraard allebei moeten lossen om te voorkomen dat er lucht in het systeem blijft zitten. Als je klaar bent schroef je het deksel weer op het remvloeistofreservoir en kan je testen of alles naar wens werkt. Blijft er ondanks het ontluchten een vaag gevoel in je remmen zitten, dan kan het zijn dat er ergens een lekkage zit, je ontluchtingsventiel niet goed dicht is of er toch nog ergens hardnekkig lucht in het systeem blijft zitten. Dan moet je de hele handeling nog een keer goed doornemen om dit allemaal uit te sluiten. Als alles helemaal in orde is werpen we nog een laatste blik op het niveau in het remvloeistofreservoir, en testen we of de remmen goed werken, niet door meteen vol gas de straat uit te rijden, maar gewoon even in de werkplaats. Als er een goed drukpunt voelbaar is kan je op pad. Happy braking!Let op: De klustips bestaan uit algemene handelingen die per voertuig of individuele onderdelen zeer kunnen verschillen. Ook kunnen omstandigheden per locatie nogal verschillen. We kunnen dus geen enkele verantwoordelijkheid voor de juistheid van de informatie in de klustips nemen. Dank voor je begrip.
Laagste prijs garantie
Snelle verzending
Gratis verzendkosten
Gratis betaalkosten
Gratis 1 jaar retourneren
Achteraf betalen