shop
0

Klustips – Scooteronderhoud

 

Nu je scooter er weer bij staat om door een ringetje te halen is het een mooi moment om gelijk even alle zaken na te lopen die ook bij onderhoud horen zodat je scooter niet alleen leuk is om naar te kijken, maar ook veilig is, lekker rijdt en alles doet wat je wilt. Als het goed is, is een en ander je misschien al opgevallen tijdens de poetsbeurt.Aan de slag!

 

stap 1

Bandenspanning ...

 

Is de bandenspanning nog in orde? De juiste waarden staan in het instructieboekje en is meestal zo rond de 1,5-1,8 bar voor de voorband en achter 2,0-2,2 bar. Check het met een goede bandenspanningsmeter.

stap 2

… en profieldiepte controleren.

 

Hebben de banden voldoende profiel? Het wettelijk minimum voor de profieldiepte is 1,6 mm, maar bij 2 mm moet je al aan vervanging gaan denken om ook bij regen veilig te kunnen rijden.

stap 3

Is er nog genoeg frictiemateriaal op de remblokken aanwezig?

 

Zijn de remvoeringen op je remblokken nog dik genoeg? Als de sleuven op je remblokjes niet meer zichtbaar zijn wordt het tijd deze te vervangen. Als je schijfremmen hebt is het een koud kunstje deze even te checken. De remvoeringen moeten minstens 1,5 mm dik zijn. Hetzelfde geldt voor trommelremmen, maar dan moet je even het wiel demonteren om te zien hoe het ervoor staat met de remblokken. Deze zijn met de verstellers aan het stuur nog bij te stellen, mits er nog genoeg remvoering aanwezig is, maar toch niet naar je zin remt.

stap 4

De dikte van een remschijf meten met een micrometer.

 

Zijn je remschijven nog helemaal in orde? Zijn ze sterk gegroefd, of hebben ze een opstaande rand aan de buitenkant? Dan moet je ze gaan vervangen. Sterk gegroefde remschijven hebben een aanzienlijk verminderde remwerking en worden er dus niet veiliger op.

stap 5

Een conventionele accu moet worden bijgevuld met gedestilleerd water.

 

Hoe is je accu er aan toe? Als het zuur onder het minimumniveau aan het zakken is deze even bijvullen met gedestilleerd water (geen zuur!). Een gesloten accu (onderhoudsvrij) heeft dit niet nodig. De accu vind je doorgaans onder het zadel of in een vak achter het voorste deel van de kappen (check je instructieboekje voor de exacte positie).

stap 6

Niet vergeten! Regelmatig tweetaktolie bijvullen.

 

Peil ook even de olie en controleer ook het niveau van het koelwater als je geen luchtgekoelde scooter hebt.
11

Luchtfilter uitbouwen, schoonmaken en schuimfilters licht oliën.

22

Aftapplug losdraaien en olie in een opvangbak laten lopen.

33

Oliefilter losdraaien en laatste restje olie in de opvangbak laten lopen.

44

Bij een schroeffilter de afdichtring van een dun laagje olie voorzien.

stap 7

 

Als je een viertaktscooter hebt zal je om de 4000 km ook olie en oliefilter moeten verversen. Doe dit met een warme motor zodat alle oude olie goed weg kan lopen, let wel op dat deze olie goed heet kan zijn! Zet de scooter rechtop op een rechte ondergrond en leg een grote lap of stuk karton eronder en een opvangbak voor de olie. Draai de aftapplug los zodat de olie weg kan lopen. Als het laatste drupje eruit is draai je de aftapplug weer terug met een nieuwe afdichtring. Draai hem niet overdreven vast want een motorblok is grotendeels van aluminium en het schroefdraad maak je snel stuk. Verplaats de opvangbak naar de plek waar je oliefilter zit en draai het oliefilter eraf. Als je een zeeffilter hebt volstaat het deze schoon te maken met wat remmenreiniger en deze weer terug te plaatsen. Als je een wegwerpfilter hebt zal je een nieuwe moeten plaatsen. Denk erom dat eventueel aanwezige pakkingen of andere afdichtingen ook vervangen moeten worden en doe weer voorzichtig met het aluminium. Vul het motorblok met de hoeveelheid olie zoals aangegeven in je instructieboekje, let ook op dat je het juiste type olie er in stopt. Laat de motor even lopen en check nogmaals het oliepeil, vul waar nodig bij. Check gelijk of je in je oude olie geen vreemde resten tegenkomt van staal, messing e.d. Als je deze tegenkomt vraag je dealer waar deze van zouden kunnen zijn om eventuele schade te voorkomen. Oude olie moet je inleveren met het klein chemisch afval.

stap 8

55

Motor vullen met olie met de juiste viscositeit.

Bij een tweetaktmotor hoef je geen motorolie te verversen, maar is het van levensbelang om de tweetaktoliepomp regelmatig te controleren op een juiste werking. Als de oliepomp wordt bediend door een kabel, vaak een gedeelde kabel met de gaskabel dan moet je deze controleren. Je vindt de oliepomp vaak achter een van de zijkappen of bij het vak onder je zadel. Soms zit er nog een luchtgeleider in de weg. Vaak bevindt zich op de oliepomp een hevel waar de kabel aanzit, deze mag absoluut geen speling hebben en moet gelijk in beweging komen op het moment dat je aan het gashandvat draait. Als dit te laat gebeurt dan krijgt je motor de smering te laat met alle gevolgen van dien.
Op de behuizing van de oliepomp kan je merktekens vinden waarop je kan vinden hoe de hevel moet staan als het gas dicht is of als het gas vol open is. Aan de hand hiervan kan je de kabel afstellen. Omdat in de loop van de jaren kabels wat oprekken moeten deze vaak gecontroleerd worden en waar nodig bijgesteld. Als je de kabel te strak zet zal je motor teveel olie krijgen en is je uitlaat al snel verkoolt. Zorg voor je gaat afstellen dat de werking van alle onderdelen in orde is. De kabel moet vrij zijn van knikken en soepeltjes lopen. Ook moet het gashandvat vanzelf weer in de ruststand schieten en ook als je het stuur van links naar rechts draait mag er geen spanning op de kabel komen te staan. Gerafelde kabels moet je vervangen.

stap 9

66

Olie van de eindtransmissie verversen

Tussen de pomp en de motor zit een filter die bij bepaalde onderhoudsintervallen of simpelweg flinke vervuiling vervangen moet worden. Hiervoor moet je de olietoevoer even onderbreken, let op dat je het nieuwe filter in de juiste richting plaatst. Let op dat er niet al teveel lucht in het filter blijft staan; de doorvoer van olie moet regelmatig gaan zonder grote luchtbellen.

Benodigde artikelen

Tot slot

Van elk type scooter – tweetakt of viertakt – moet ook geregeld de transmissie-olie worden ververst. Wanneer je dit moet doen en met welke olie vind je in je instructieboekje. Deze olie is verkrijgbaar bij je dealer, ook in kleine hoeveelheden, zodat je niet met liters ongebruikte olie blijft zitten. Ook hier moet de scooter op een rechte ondergrond rechtop staan. Maak de aftapplug en de vulplug goed schoon voor je begint. Laat de olie weglopen in een opvangbak en als alle olie eruit is plaats dan weer de aftapplug met een nieuwe afdichtring. Draai met gevoel vast en maak het schroefdraad niet stuk door het te vast te willen zetten. 'Vast is vast' is een mooie stelregel. Vul nu de nieuwe olie bij en check het oliepeil nog even als je een rondje hebt gereden. Vul bij waar nodig. Mocht je lekkages zien ga dan even langs je dealer om te zien of dit te verhelpen is want olietekort kan tot flinke schade leiden. Ook deze olie valt onder klein chemisch afval en moet je dus netjes inleveren.

Tussen de 8000 en de 10000 km is je scooter toe aan een nieuwe bougie zodat deze weer beter start en beter loopt. Om bij de bougie te kunnen komen zal je wat kappen moeten verwijderen en doe dit met een koude motor. Gebruik een goed passende bougiesleutel (vaak aanwezig in het boordgereedschap) en let erop dat er geen vuiligheid in het motorblok terecht kan komen als je de bougie losdraait. Reinig de omgeving daarom goed voor je de oude bougie er uit draait, eventueel met een stofzuiger! Let erop dat de nieuwe bougie het voorgeschreven type is en check of de afstand tussen de elektroden in orde is met een voelermaatje. Je kan de elektrode voorzichtig buigen om de juiste afstand te bereiken. De gegevens voor het type bougie en de elektrodenafstand kan je meestal vinden in je instructieboekje.

Om de 16000 km moet je bij een viertaktscooter de klepspeling controleren en waar nodig afstellen. Vaak een klusje voor de vakman mocht je aan je eigen kunde twijfelen. Als je al 16000 km met je tweetaktscooter hebt gereden wordt het waarschijnlijk tijd om een en ander te ontkolen. Doordat een tweetakt ook olie verbrand kunnen zich dikke lagen verkoolde resten afzetten in de uitlaat, cilinderkop en op de zuiger. Vooral als er veel korte stukken worden gereden zal dit het geval zijn. Uiteindelijk zal de uitlaat zelfs kunnen gaan verstoppen en daardoor zal je scooter vermogen gaan verliezen en slecht gaan lopen. Schroef daarvoor de uitlaat van de cilinderkop en zet de zuiger in het bovenste dode punt. Je kan dit zien door het gat van de uitlaat of door voorzichtig het bougiegat te voelen met een schroevendraaier of de zuiger bovenin staat. Demonteer nu de cilinderkop door de moeren kruislings te lossen. Let op dat de cilinder in positie blijft zodat je de voetpakking onder de cilinder niet hoeft te vervangen. Leg een lap om de zuiger heen om te voorkomen dat gruis en rommel in het motorblok terechtkomen en maak de kop van de zuiger vrij van aangekoekte koolresten met een staalborstel. Hou die stofzuiger er nog maar even bij voor de zekerheid. Draai de krukas nu zodat de zuiger op het onderste dode punt komt en de uitlaatpoort helemaal vrij komt te liggen zodat je deze ook kan schoonmaken. Maak ook de cilinderkop schoon met een staalborstel. Maak alle onderdelen goed schoon en breng wat tweetaktolie aan op de cilinderwand voor je alles weer in elkaar zet. Zet de cilinderkop kruislings vast. Als je deze 'openhart-operatie' aan je scooter wat teveel van het goede vindt dan kan je het het beste aan de specialist overlaten. Als de uitlaat helemaal dicht zit met koolresten dan moet je deze doorgaans vervangen. Alleen bij oudere klassieke scooters is de uitlaat vaak open en kan je deze nog schoonbranden. Dit is echter niet ongevaarlijk en moet je zeker niet doen bij een modere uitlaat. En al helemaal niet in je werkplaats, maar op een veilige plek!Let op: De klustips bestaan uit algemene handelingen die per voertuig of individuele onderdelen zeer kunnen verschillen. Ook kunnen omstandigheden per locatie nogal verschillen. We kunnen dus geen enkele verantwoordelijkheid voor de juistheid van de informatie in de klustips nemen. Dank voor je begrip.
Laagste prijs garantie
Snelle verzending
Gratis verzendkosten
Gratis betaalkosten
Gratis 1 jaar retourneren
Achteraf betalen