shop
0

Remblokjes vervangen

Remblokken slijten
Door de wrijving die ontstaat tijdens het afremmen van de motorfiets slijten de remschijf en de remblokken langzaam af. Het materiaal van de remblokken is zachter dan het materiaal van de remschijf, waardoor de remblokken veel sneller slijten. Omdat een motorfiets voornamelijk via het voorwiel afremt, zullen de remmen aan het voorwiel sneller slijten. Hoe lang remblokken meegaan hangt af van de gereden snelheid, het gewicht van de motorfiets, jouw rijstijl en het materiaal van de remblokken.
LET OP: Remblokken vervangen en het remsysteem ontluchten vereist technische kennis op professioneel niveau. Daarom dienen remblokken alleen vervangen te worden door een competente vakman of -vrouw.

Hoe controleer je de slijtage van de remblokken?
Of de remblokken versleten zijn kun je zien door tussen de schijf en de remklauw te kijken. Je ziet dan de remblokjes: een metalen achterplaat met daarop een laag wrijvingsmateriaal(1), ook wel de remvoering genoemd. De dikte van het wrijvingsmateriaal op de remblokjes moet minimaal 1,5mm a 2 mm dik zijn en eventuele slijt-indicatoren(2) (kanaaltjes in de het wrijvingsmateriaal) moeten zichtbaar zijn. Is dit niet het geval, vervang dan de remblokken. Heb je niet gecontroleerd maar hoor je een schrapend geluid tijdens het remmen? Dan ben je waarschijnlijk al te ver doorgereden en moeten de remblokken onmiddellijk vervangen worden. Hier hebben we een overzichtelijk stappenplan gemaakt hoe je je remblokken vervangt.

Video: Remblokjes vervangen
Video: Remvloeistof vervangen

stap 1

Remvloeistof bijt

Remvloeistof opzuigen

Remvloeistof bijt

Het is verstandig om je tank en andere gelakte onderdelen in de buurt van het remsysteem af te dekken om lakbeschadigingen door het morsen van remvloeistof te voorkomen. Remvloeistof bijt dus moet je gemorste vloeistof direct met water verwijderen. Het is handig om je de motor in zo'n positie te zetten, dat de reservoirtjes niet meteen leeglopen wanneer de deksels eraf gehaald worden. Je kan nu de deksel van het reservoir demonteren en deze met een doek vastpakken. Wanneer de stand van de vloeistof hoog is, kan je de vloeistof opzuigen met een doseerfles. Dit kan ook met een professioneel remontluchtapparaat waar eveneens de oude vloeistof mee uit de reservoirs gehaald kan worden. Wanneer de remvloeistof ouder dan twee jaar is, is het raadzaam de vloeistof te verversen. "Overjarige" remvloeistof herken je aan een wat troebele bruine kleur.

stap 2

Remklauwen verwijderen

Remklauwen verwijderen

Remklauwen verwijderen

De remklauwen kunnen nu gedemonteerd worden. Nadat de remklauwen van de remschijf gehaald zijn, kan je de remblokken zien.

stap 3

Terugdrukken

Remblokken terugdrukken

Terugdrukken

Met een grote schroevendraaier of met een terugsteller moeten de remblokken teruggeduwd worden. Let op eventueel spetteren van de remvloeistof in het reservoir. Je moet erop letten dat de remblokken gelijkmatig in hun oude positie teruggebracht worden. Er is nu plaats ontstaan voor de nieuwe remblokjes. Het is belangrijk dat de zuigers van de remklauw gelijkmatig belast worden. Eenzijde-belasting kan tot gevolg hebben dat de remblokken scheef in de klauw gaat zitten, met "slijpen" van de remmen tot gevolg. Bij het terugdrukken van de nieuwe remblokken voor montage, stijgt het niveau van de remvloeistof. Let ook hier op.

stap 4

Borgpennen met veertjes

Borgpennen verwijderen

Borgpennen met veertjes

Bij motoren waarbij de remblokjes in de remklauw met borgpennen gezekerd zijn, is het vervangen iets gecompliceerder. Bij dit systeem worden de borgpennen door veertjes gezekerd. Pas wanneer deze veertjes verwijderd zijn, kan je de borgpennen en dus de remblokken demonteren. Je weet wat er met veertjes kan gebeuren: ze kunnen wegspringen en dan kan je ze nooit meer terugvinden. Let er dus op dat je ze goed vasthoudt met een punttang. Vastzittende borgpennen kan je met een passende drevel uit de remklauw tikken. Het is verstandig wanneer je de demonteer-volgorde noteert of de ondelen zo merkt dat je ze in dezelfde volgorde weer kunt monteren. Na demontage van de borgpennen kunnen de remblokjes uit de remklauwen gehaald worden.

stap 5

Goed en zorgvuldig reinigen!

Remklauw reinigen

Goed en zorgvuldig reinigen!

Je kunt nu de remklauw grondig reinigen en controleren. Controleer de manchetten van de zuigers van de remklauw. Wanneer het in de omgeving van de zuigers vochtig is, is er iets niet goed. Kijk in het werkplaatshandboek, wanneer je zelf tot vervanging overgaat van de versleten onderdelen. Voor het reinigen van de remklauw kan je het beste een borstel met messing of kunststof haren gebruiken, samen met een remmenreiniger. Wees voorzichtig met de manchetten, maak deze niet schoon met de borstel en zorg ervoor dat je de remmenreiniger niet direct op de manchetten spuit.

stap 6

Verstandig om te smeren

Koperpasta aanbrengen

Verstandig om te smeren

Voordat je de remblokken weer gaat monteren, is het verstandig om op de metalen delen van de remblokken koperpasta aan te brengen. Niet teveel, want de pasta mag niet in aanraking komen met het wrijvingsgedeelte van de remblokjes. De pasta verkomt het piepen van de remmen en de pasta smeert de pennen waarmee de remblokken geborgd zitten. Deze pennen kun je nu mooi schoonmaken, kijk even of ze nog goed zijn, vervangen kan nooit kwaad. De remblokken kunnen nu met de binnenkanten tegen elkaar in de remtang gelegd worden. De borgpennen monteren en vastzetten, gebruik hiervoor nieuwe clipjes. Controleer je werk voordat je verder gaat met klussen.

stap 7

Terugmonteren

Vastmaken

Terugmonteren

Om de remtang met de nieuwe remblokken over de remschijf te schuiven, dien je de remblokken zover mogelijk uit elkaar duwen, met bijvoorbeeld een grote schroevendraaier. Wanneer er een zo groot mogelijke ruimte is ontstaan, kan de remtang over de schijf geschoven worden. Lukt het niet, probeer dan met twee schroevendraaiers de remblokken zover mogelijk uit elkaar te drukken. Let erop dat je gelijkmatig de blokken uit elkaar drijft, wanneer het scheef gaat, kan het nadelige gevolgen hebben voor later. Wanneer de remtang op z'n plek zit, en de juiste positie op de vork gevonden heeft, dien je de remtang met het juiste draaimoment vast te zetten.

Benodigde artikelen

Tot slot

Als je een motor hebt met een enkele schijf voor, dan kan je de remvloeistof in het reservoir maximaal vullen. Pas bij een systeem met dubbele schijven op voor het overbelasten van één schijf. Het systeem dient nog ontlucht te worden. Voordat je een proefrit gaat maken is het belangrijk eerst een paar keer te pompen. Het kan zo zijn dat de eerste paar keer remmen niets oplevert. Vermijd de eerste 200 km abrupt en langdurig remmen, zodat je de remmen goed in kan laten slijten. Wanneer de remmen toch nog piepen, is het vaak een oplossing om, zoals eerder beschreven, de remblokken nogmaals gelijkmatig terug te drukken.Let op: De klustips bestaan uit algemene handelingen die per voertuig of individuele onderdelen zeer kunnen verschillen. Ook kunnen omstandigheden per locatie nogal verschillen. We kunnen dus geen enkele verantwoordelijkheid voor de juistheid van de informatie in de klustips nemen. Dank voor je begrip.
Laagste prijs garantie
Snelle verzending
Gratis verzendkosten
Gratis betaalkosten
Gratis 1 jaar retourneren
Achteraf betalen