shop
0

Olie verversen

 

Bij mensen gaat de glans er na de 30 langzaam maar zeker vanaf (...zegt men...). Bij motorolie is dat ook het geval, alleen een stuk eerder. Ongeveer een jaar na de vervanging van je olie, of ongeveer na ca. 6000 km., is het aan te raden om de olie eens kritisch te gaan bekijken.

Voor het juiste onderhoud van je motor is het eigenlijk het allerbelangrijkst om je motor regelmatig van verse en vooral de juiste olie te voorzien. Daarom vind je bij MotoZoom een zeer uitgebreid assortiment van hoogwaardige smeermiddelen. Van vol synthetische motorolie voor moderne hightech-motoren tot minerale motor- en vorkolie, die juist meer geschikt is voor de wat oudere motoren. Welke olie je voor jouw motor moet gebruiken is meestal snel opgezocht: je vind de waarde van de aanbevolen viscositeit in de gebruiksaanwijzing of op de olievuldop van je motor.Wellicht moet de olie vervangen worden, in deze klus zullen we stap voor stap uitleggen hoe je dit het beste kunt doen.

stap 1

De voorbereiding

1. Bodem afdekken

De voorbereiding

De motor moet warm zijn, niet heet, om zoveel mogelijk olie uit het blok te kunnen laten lopen. De bodem onder de motor moet je bedekken met een grote lap, om de spatten olie op te vangen.

stap 2

De olieaftapplug kan nu losgedraaid worden

Olie aftappen

De olieaftapplug kan nu losgedraaid worden

Alleen losdraaien dus, nog niet helemaal eruit draaien. Voor de opvang van de olie kun je een olieopvangbak heel goed gebruiken. Wanneer er een opvangbak gepositioneerd is, kun je de aftapplug er voorzichtig met de hand verder uitdraaien. Gebruik eventueel een doek om de warme olie niet op je handen te krijgen. Niet laten vallen die aftapplug! Het is zo vies zoeken in een bak met olie. Omdat de olie er aan de onderkant uit wil, is het handig als erboven lucht bij gelaten wordt. Dit kan door de vuldop los te draaien. Voor de rokers onder ons is het nu tijd voor een sigaretje (niet in een gesloten garage!).

stap 3

Oliefilter vervangen

Oliefilter loshalen

Oliefilter vervangen

Bij een complete olieverversing hoort natuurlijk een nieuw oliefilter. Er zijn twee soorten filters: de één ziet eruit als een blikken doos, de ander zit binnen de carters van het blok er ziet eruit als een opgerolde papieren miniaccordeon. Het papieren filter zit achter een deksel op een carterdeksel van het motorblok. Wanneer het oliefilterdeksel is verwijderd, kan het oude filter gemakkelijk verwijderd worden.

stap 4

insmeren

Dichtring met olie insmeren

insmeren

Wanneer je de nieuwe filter monteert, is het verstandig om de rubberen ring in te smeren met olie.

stap 5

Vastschroeven van het nieuwe filter

Handvast dichtschroeven

Vastschroeven van het nieuwe filter

Het filter kan nu met de hand vast gezet worden, of, wanneer dat in het boekje staat, met een momentsleutel. Zowel op het filter als op de behuizing zitten afdichtringen, die allemaal vernieuwd moeten worden.

stap 6

Geheel weer dicht schroeven

Bouten vastdraaien

Geheel weer dicht schroeven

Nadat het nieuwe filter en alle afdichtingringen op de juiste plek zitten, kan het geheel weer dichtgeschroefd worden. Eventueel de dekselbouten met een momentsleutel vastdraaien. Let er even op dat alle olievlekken verwijderd worden. Gebeurt dit niet, kan de olie verbranden op het motorblok en dat geeft hele vervelende vlekken. Nu we toch bezig zijn, is het raadzaam een aftapplug met magneetje te monteren. Deze zijn uiteraard te bestellen bij MotoZoom. Krijg je d'r meteen een nieuw koperen ringetje bij! Geen magneet tapplug? Dan wel een nieuwe koperen ring monteren.

stap 7

De nieuwe olie kan nu in het blok gegoten worden

Olie bijvullen

De nieuwe olie kan nu in het blok gegoten worden

Let op de juiste hoeveelheid en de juiste soort olie. Deze informatie is in het handboek te vinden.

Benodigde artikelen

Tot slot

Het kan zo zijn dat de dichtring van de olievuldop ook vernieuwd moet worden. Het oliepeil kun je controleren met behulp van de olievuldop, waar vaak ook een peilstok aan vast zit. Sommige motoren hebben een kijkglas, om zo de olie te controleren. De nieuwe olie moet overal even doorheen pompen, zodat het peil na een korte rit lager is. Het is verstandig om na een korte rit dus nogmaals het oliepeil te controleren.Let op: De klustips bestaan uit algemene handelingen die per voertuig of individuele onderdelen zeer kunnen verschillen. Ook kunnen omstandigheden per locatie nogal verschillen. We kunnen dus geen enkele verantwoordelijkheid voor de juistheid van de informatie in de klustips nemen. Dank voor je begrip.
Laagste prijs garantie
Snelle verzending
Gratis verzendkosten
Gratis betaalkosten
Gratis 1 jaar retourneren
Achteraf betalen