shop
0

nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al onze aanbiedingen, evenementen en acties. Hier vind je de grootste motornieuwsbrief van Nederland! Aanmelden kan eenvoudig door je mailadres hieronder in te vullen!
Het voorjaar is er! 🎉 Het feest kan beginnen! 💡 14 tips voor een goede start van het seizoen

Tip 1: Werk aan je skills.

Na de winter ben je echt minder goed dan je denkt. Neem meer afstand, doe rustig aan, rem iets eerder en ga iets minder plat en geef jezelf een paar weekjes tijd om te wennen. Doe wellicht een circuitdagje om er weer lekker in te komen!

Tip 2: Word gezien!

In het begin van het seizoen moeten automobilisten weer aan de motorrijder wennen. Wees je daar bewust van én zorg dat je extra zichtbaar bent!!!

Zo'n geel hesje helpt enorm!

Tip 3: Ga poetsen.

Dat klinkt misschien gek, maar als je je motor goed poetst, komt elk belangrijk onderdeel van de motor voorbij. Zo kun je dus goed zien in welke staat je motor verkeert en de belangrijkste punten nalopen. BRAVOKKK is het ezelsbruggetje: Banden, Remmen, Accu, Verlichting, Olie, Ketting, Koelvloeistof en Kleding.

Tip 4: Controleer je banden.

Test om te beginnen je bandenpanning. Een noodstop op zachte banden wil je echt niet uitproberen. Maar let ook of de band niet vervangen moet worden: let op het profiel, op haarscheurtjes in het rubber en zoek op je band naar het productiejaar.
Ouder dan 7 jaar wil je niet; het rubber is dan te hard geworden wat de wegligging niet ten goede komt. Remmen wordt zelfs zeer gevaarlijk!
Vergeet ook niet je ventieldopjes.

Tip 5: Check je remmen!

Natuurlijk moeten de remmen goed werken. Check de vloeistofniveau's van de voor én achterrem, een luchtbel bovenin het kijkglaasje mag, maar meer ook niet. Check je remschijf en remblokken op slijtage.
Voor meer info: https://www.motozoom.com/remblokjes-vervangen.html

ABS? Het lampje in je dashbord moet uit gaan zodra je circa 10 km/u rijdt.
Let erop dat je remmen de eerste keer remmen heel bijterig kunnen zijn door (vlieg)roest. Rem heel zachtjes bij het wegrijden op je rem even schoon te slijpen.

Tip 6: Is je accu in orde?

Zit ie goed vast? Zijn de vloeistofniveau's nog goed (tenzij het een onderhoudsvrije accu is)? Eventueel bijvullen met gedestilleerd water. Accupolen sshoon? Eventueel invetten met kopervet.

Startproblemen? Hier hebben we handige tips: https://www.motozoom.com/startproblemen-deel-1.html

Tip 7: Check je vering.

Kijk vooral naar lekkage. Voelt de voorvork vettig boven of onder de keerringen? Vorkkeerringen vervangen:
https://www.motozoom.com/Voorvorkkeerringen-vervangen.html

Check op scheurtjes in de achterschokdemper. Flink verroest? Vervangen!
Is hij nog goed: stel hem indien mogelijk ook af op het gewicht (1 of 2 personen, met of zonder bagage), dat beďnvloedt het rijgedrag enorm.

Tip 8: Controleer je verlichting.

Doet al je verlichting het nog? Je koplamp, het groot licht, je achterlicht en knipperlichten en vergeet vooral niet ook het remlicht te checken, afzonderlijk voor de voor- en achterrem.

Tip 9: Controleer de olie.

Olie moet op niveau zijn. Zoek op of jouw motor rechtop moet staan of juist op de zijstandaard tijdens het peilen, dat verschilt nog wel eens. Peil bij een koude motor of minimaal 5 minuten nadat de motor stilgezet is.

Zoek op met welke olie je bij moet vullen indien nodig. Meestal is het verschil tussen het min en max streepje circa een halve liter.
Of doe het meteen goed en vervang de olie als je dat aan het einde van vorig seizoen nog niet gedaan had.
En vervang meteen ook je oliefilter, je bent nu toch bezig. Meer info vind je hier: https://www.motozoom.com/olie-verversen.html

Tip 10: Is je ketting nog goed?

De speling moet bij de meeste motoren 2 tot 3 cm zijn, bij off-road motoren vaak iets meer.
Meet aan de onderkant midden tussen de tandwielen. Kijk naar de tandjes van het achtertandwiel; zijn deze scherp en wijzen ze een richting uit; vervangen!

Is de ketting onbeschadigd; dus geen missende rolletjes of schakels die niet meer goed scharnieren? Anders vervangen en vervang altijd de hele kettingset tegelijk.

Smeren niet vergeten: gemiddeld elke 500 kilometer of vaker als je door de regen rijdt. Smeer altijd NA de rit, nooit VOOR de rit in vervand met het wegslingeren van het kettingvet als het er net op zit.

Meer info vind je hier: https://www.motozoom.com/ketting-en-tandwielen-vernieuwen.html

Tip 11: Je koelvloeistof.

Zoek het expansievat om eventueel bij te vullen. Daar is ook het minimum en maximum peil van de koelvloeistof te vinden. Controleer dit bij een koude motor; alleen dan is het realistische peil af te lezen.

Tip 11: Al tijd voor een nieuwe helm?

Je helm is hoofdzaak. Is hij niet te oud geworden?
Gemiddeld gaat een helm 5 jaar mee, bij intensief gebruik korter. Met name de binnenschaal verliest steeds meer dempende werking door huidvetten, haarproducten, transpiratievocht en dergelijke.

Ben je afgevallen of dikker geworden? Of ben je van de winter voor het kapseltje biljartbal gegaan?
Dan is de kans groot dat de helm niet meer goed past. Kom bij twijfel naar onze winkel, dan checken we het even voor je. Vaak kunnen we de pasvorm binnen bepaalde grenzen aanpassen door andere wangstukken te monteren en bij veel SHOEI helmen kunnen we ook de rest van de pasvorm aanpassen.

Tip 13: Kleding klaar voor het nieuwe seizoen?

Was je textiele kleding met een speciaalwasmiddel en gebruik een impregneermiddel om vuil en wateropname van het weefsel te voorkomen. Moderne membranen moeten regelmatig gewassen worden om hun ademende vermogen te behouden en om waterdicht te blijven. Leren kleding kun je even insmeren met lederbalsem of leer-spray.

Tip 14: Zorg dat je buik vol zit!

Prepareer je buikje met een vol gevoel en zorg voor energie de hele rit lang: een lekker broodje UNOX, helemaal gratis bij MotoZoom op zaterdag en zondag. En een gezellig bakkie pleur erbij hebben we ook.
Blijf je lekker alert ;)

De getoonde aanbiedingen zijn geldig van 15-02-2019 t/m 21-02-2019 tenzij anders vermeld.
Prijswijzigingen en typefouten voorbehouden.

Laagste prijs garantie
Snelle verzending
Gratis verzendkosten
Gratis betaalkosten
Gratis 1 jaar retourneren
Achteraf betalen