shop
0

Accu onderhoud

 

De meeste van ons kennen dat wel. 's Ochtends sta je volledig aangekleed klaar met zin om te rijden. Starten maar dat apparaat! Maar wiediewiedie wordt al snel een langzaam en vervelend wie-die-wie---die----wie.... Wordt het gebruik maken van het openbaar vervoer? Met de accu onder de arm naar de werkplaats dan maar?

 

Wie regelmatig aan deze ellende denkt (of meemaakt), zal ook regelmatig de accu van de motor moeten onderhouden! Let op! bij het vervangen of verversen van een accu, is het verstandig om een (beschermende) bril te dragen. Hiermee verklein je het risico dat er zuur in je ogen komt!  

stap 1

Buddyseat afnemen

Buddyseat afnemen

Buddyseat afnemen

De accu is een belangrijk onderdeel van onze motoren, in het bijzonder wanneer de motor een accu-aangestuurde ontsteking heeft. De accu wordt gevoed door de dynamo van de motor. Een accu kan echter alleen geladen worden als deze in een goede conditie is. Dit betekend dat de platen in de accu geen sluiting mogen maken, er moet voldoende zuur in de accu aanwezig zijn en de polen mogen geen roestsporen vertonen.

LET OP: accuzuur is gevaarlijk spul, zorg ervoor dat je er niet in aanraking komt. Komt je huid er toch mee in aanraking, dan snel afwassen met veel water. Wanneer er accuzuur in je ogen komt, dan moet je meteen de huisarts waarschuwen. Accuzuur op de kleding zorgt voor een gateneffect. Gelakte delen van de motorfiets beschadigen ook door accuzuur, met roest en zuurschimmel als gevolg. Dus ook dan snel het zuur met water afwassen.

stap 2

Accupolen loshalen

Eerst de MIN, vervolgens de PLUS kabel demonteren

Accupolen loshalen

Om schade door kortsluiting en zuurspetters te voorkomen kun je het beste de accu uit de motor halen voordat je aan de slag gaat. Haal altijd eerst de min-pool en dan pas de plus-pool los, op deze manier voorkom je vonkvorming en kortsluiting.

stap 3

Accu bijvullen

Gedestilleerd water toevoegen

Accu bijvullen

Vervolgens kun je het zuur van de accu testen door gebruik te maken van de accuzuurtester. Het dobbertje in dit testertje vertelt je de toestand van het zuur. Hoe te "slapper" de accu, hoe lager het zuurgehalte in de accu is, hoe dieper de dobber wegzakt.

Volgeladen accu's hebben een zuurgehalte van 1.28 terwijl het zuurgehalte van lege accu's zo rond de 1.12 kg/dm3 zal liggen. Deze waarden moeten per cel ongeveer gelijk zijn, zo niet, dan is er een defect in de accu aanwezig.

Als je accu in een slechte (stroom)conditie is, moet je op zoek gaan naar de oorzaak. Staat de motor al een lange tijd stil, of wordt en telkens maar een klein stukje gereden, met veel gebruik van de elektrische starter? Dan is het niet verwonderlijk dat de accu in een slechte conditie is. Tijdens het rijden laad de accu zich op. Rijd je wat minder, dan laadt de accu ook wat minder op. En wanneer de motor een winter in de stalling staat, loopt ie simpelweg leeg. Wanneer je toch regelmatig rijdt en de accu is toch in een slechte conditie, kan je de oorzaak zoeken bij de dynamo of de gelijkrichter. Raadpleek een professionele werkplaats wanneer je er zelf (met behulp van een werkplaatshandboek?) niet uitkomt.

Voordat je de accu op gaat laden moet je het niveau van het zuur tot aan het maximum aanvullen met gedestilleerd water. Controleer het niveau sowieso elke 3 maanden. De accu niet met zuur bijvullen! Zuur gebruik je alleen bij het voor het eerst vullen van een accu. Laad je accu niet op met een ampére-sterkte lader voor bijvoorbeeld een autoaccu. Dit soort lader laadt te snel en zorgt zo voor beschadigingen in de accu. Om tijdens de winterstop de accu in een goede conditie houden, hebben we een speciale lader in ons assortiment. Deze acculader laadt en ontlaadt automatisch. Natuurlijk kun je ook regelmatig een gewone acculader aan de accu hangen. Wanneer je geen zelfregulerende lader gebruikt, moet je de laadstroom in de gaten houden. Tijdens het laden ontstaan er in de accu explodeerbare gassen. Draai daarom de dopjes van de accu los en zorg ervoor dat de accu in een goed geventileerde ruimte staat.

stap 4

Alles goed schoonmaken

Alles goed schoonmaken

Alles goed schoonmaken

Maak de accu aan de buitenkant goed schoon. Viezigheid kan kleine stroompjes geleiden en zo het laadproces verstoren.

stap 5

Polen goed invetten

Polen goed invetten

Polen goed invetten

Vergeet de accupolen niet in te vetten. Dit zorgt voor een goede geleiding!

stap 6

Accu weer monteren

Bij montage eerst PLUS, vervolgens de MIN-pool vastzetten

Accu weer monteren

Let er bij het monteren van de accu op dat je nu een omgekeerde volgorde aanhoudt: éérst plus en dan min. Vergeet bij het plaatsen van de accu niet om het ontluchtingsslangetje knikvrij te monteren.

Benodigde artikelen

Tot slot

De accu moet nu weer startkrachtig zijn. Het weer snel slap worden van de accu is nu waarschijnlijk een teken van onvoldoende capaciteit, veroorzaakt door ouderdom of door te fors laden. Dan helpt alleen een nieuwe accu.

Een nieuwe accu: kies een nieuwe accu uit, met de gegevens als ampèrewaarden en maten (L*B*H) van de originele accu bij de hand. Controleer voor de montage nogmaals of de accu past en of de polen en het ontluchtingsgaatje aan de juiste kant zitten. Haal de accu weer uit de motor om de accu te gaan vullen met zuur. Gebruik hiervoor het juiste gereedschap. Haal een speciaal verpakt zuur, wat zo in de accu gespoten kan worden. Zorg ervoor dat je de accu op een ondergrond zet die tegen het zuur kan. Het kan zijn dat de accu bij het vullen gassen loslaat, dat is normaal. Na 20 minuten mag je de accucellen afsluiten door de doppen erop te draaien/duwen. Controleer nu of het zuur het juiste level heeft. Was, voordat je de accu gaat inbouwen, de zuurresten van je accu af. Dan kun je de kabels -eerst plus en dan min- aansluiten. Zorg ervoor dat je dit goed doet, want behalve de accu kan ook je dynamo en boordelektronica beschadigen. Zorg ervoor dat er geen knik in de ontluchtingsslang zit.

Een onderhoudsvrije accu: onderhoudsvrije accu's zijn niet te herkennen aan een specifiek ander uiterlijk. Vaak hebben ze wel dopjes die na het vullen van de accu meestal vastplakken. Dit soort accu moet anders behandeld worden dan een reguliere accu. Accu's zijn onderhoudsvrij als er geen gedestilleerd water bijgevuld mag en kan worden. Water wordt door vergassen en ontleden verbruikt. Onderhoudsvrije accu's zijn uit andere materialen vervaardigd, om dit te voorkomen. Het accuzuur is van een andere dichtheid. Het zuur waar je de eerste keer je accu mee vult, gaat een acculeven mee, zolang je een paar dingen in het achterhoofd houdt. Gebruik de juiste acculader. Tijdens het laden mag het zuur niet gaan bubbelen want het kan zijn dat de accu hierdoor aan kracht verliest. Open nooit een onderhoudsvrije accu, daarna kun je hem weggooien.Let op: De klustips bestaan uit algemene handelingen die per voertuig of individuele onderdelen zeer kunnen verschillen. Ook kunnen omstandigheden per locatie nogal verschillen. We kunnen dus geen enkele verantwoordelijkheid voor de juistheid van de informatie in de klustips nemen. Dank voor je begrip.
Laagste prijs garantie
Snelle verzending
Gratis verzendkosten
Gratis betaalkosten
Gratis 1 jaar retourneren
Achteraf betalen