shop
0

Klustips – Montage Quick-Locksysteem

 

Mocht je op zoek zijn naar een goed systeem om op je motorvakantie makkelijk bagage mee te kunnen nemen dan biedt de Duitse fabrikant SW-MOTECH uitkomst. Mocht je na je trip zonder al teveel gedoe je koffers willen verwijderen dan is dat met dit systeem een eitje, het gaat in een handomdraai en je hebt er geen gereedschap bij nodig. Naast de uitstekende kwaliteit hebben de SW-MOTECH QUICK-LOCK en QUICK-LOCK EVO nog twee grote voordelen: Het is dankzij de 6-8 snelsluitingen eenvoudig te demonteren in een paar seconden en bovendien zijn ze niet eenkennig als het om de te bevestigen koffers gaat. Je kan dus je eigen koffers eraan bevestigen, dus die hoeven niet direct bij het grofvuil. Mocht je ooit je motor verkopen, dan zal je zien dat zelfs de waarde van je motor hoger is dan zonder dit rek. Het topcaserek uit de SW-MOTECH-catalogus, het ALU-RACK, is zo ontworpen dat het op geen enkele moderne machine misstaat en zeker niet uit de toon zal vallen.

Wat is QUICK-LOCK?
De QUICK-LOCK-dragers werken met behulp van snelsluitingen. Door het verdraaien van een borgbout komt een schotelvormige veer onder spanning te staan die alles vastzet (bajonetsluiting).

Aan de slag!
De bevestiging van de QUICK-LOCK-dragers met TraX-koffers aan een KTM 990 SMT

stap 1

Sorteren

Alle onderdelen overzichtelijk sorteren

Sorteren

Voordat je begint is het handig lekker ruimte te maken in je werkplaats zodat je alles overzichtelijk kan houden. Een goede ring-/steeksleutelset is onontbeerlijk en een doppendoos is natuurlijk helemaal handig. Als het even kan heb je ook een momentsleutel bij de hand. Controleer vervolgens of je alle benodigde onderdelen hebt aan de hand van de bijgeleverde tekeningen en sorteer deze vast zodat je al weet wat waar komt. De duidelijke illustraties in de montage-handleiding zorgen in dit geval voor overzicht. Ook wordt er vaak aangegeven of je nog andere zaken moet aanpakken zoals het verplaatsen van knipperlichten. Tijdens de ontwikkeling van hun producten houd SW-MOTECH hier al rekening mee.

stap 2

Monteren kofferrek

Montage van de QUICK-LOCK-dragers cq. kofferrek

Monteren kofferrek

Zet je motor stevig op de middenbok of paddockstand. Begin de montage van je QUICK-LOCK bij de handgrepen voor de passagier. Let op de juiste modelvariant in de montage-handleiding. Draai vervolgens alles handvast aan, dus niet meteen vastzetten. Dit doe je pas in een later stadium, zodat alles spanningsvrij en met het juiste aanhaalmoment vastgezet kan worden.

stap 3

Monteren dragers

Montage van de QUICK-LOCK-dragers en passagiersvoetsteunen

Monteren dragers

Vervolgens bevestig je de steunen waar de passagiersvoetsteunen op komen. Deze vind je in de bijbehorende onderdelenset.

stap 4

Bevestigen

Bevestiging van de snelsluitingen aan de zijdragers

Bevestigen

Nu gaan we de zijdragers met de snelkoppelingen bevestigen. De snelkoppelingen worden aan de uiteinden van de draagarmen bevestigd in de daartoe beschikbare openingen Om te voorkomen dat de boel gaat rammelen moet je ze met een minimum aan speling en dus onder enige spanning in de armen bevestigen. Let daarbij op dat je ze in de juiste richting aanbrengt. Aan de andere kant wordt de snelkoppeling dan gezekerd met een borgring om te voorkomen dat ze er zo weer uitvallen. Let op dat de ringen achterstevoren gemonteerd moeten worden. Hou er rekening mee dat na bevestiging de borgringen niet meer verwijderd kunnen worden.

stap 5

Uitlijnen

Uitlijnen van de dragers op de bevestigingspunten

Uitlijnen

Nu kan je links en rechts de dragers op de gemonteerde steunen vastklikken en kan je de dragers gaan uitlijnen en echt vastzetten zodat ze keurig recht en zonder spanning gemonteerd worden. Zet alles vast met het voorgeschreven aanhaalmoment.

stap 6

nummerplaat verwijderen

Montage dwarsverbinding

nummerplaat verwijderen

De dwarsverbinding (zie afb. 6) wordt aan het achterspatbord bevestigd. Hiervoor moet je de nummerplaat verwijderen want de dwarsverbinding komt hier achter te zitten. Hierna kan de nummerplaat weer terug op zijn oude plek. Meer hierover in een apart stuk op deze pagina.

stap 7

goed vastzetten

Adapters voor TraX-koffers bevestigen

goed vastzetten

Je kan nu alle bouten en moeren goed vastzetten, let hierbij op de aanhaalmomenten in de montagehandleiding. Als laatste worden in dit geval ook de adapters geplaatst voor de TraX-koffers.

stap 8

koffers ophangen

Zijkoffers eraan hangen

koffers ophangen

Als alle dragers en snelkoppelingen op hun plek zitten kan je de koffers eraan hangen om te zien of alles goed is gemonteerd.

stap 9

uitbreidingsmogelijkheden

Montage ALU-RACK

uitbreidingsmogelijkheden

De zijsteunen kan je nog uitbreiden met een optioneel verkrijgbaar ALU-RACK. Check of je de dragers zo hebt gemonteerd dat ze niet in de knel komen met de uitlaten of delen van het plaatwerk van je motor. Na een klein uurtje sleutelen zal je zien hoe enorm handig het QUICK-LOCK-systeem is. In een handomdraai heb je de koffers erop en kan je op vakantie! En als je weer thuis bent heb je ze er ook zo weer af zonder gedoe. Er is ook een afsluitbare versie van het systeem verkrijgbaar.

Benodigde artikelen

Tot slot

Dwarsverbinding en het verplaatsen van de knipperlichten
De dwarsverbinding moet altijd als laatste worden aangebracht. Door de dwarsverbinding aan de zijdragers te klikken zijn de exacte bevestigingspunten aan het spatbord te vinden. Op oudere motoren zal dit punt niet 1-2-3 duidelijk zijn en zullen er in het spatbord twee gaten geboord moeten worden. De dwarsverbinding zorgt voor de nodige stabiliteit van het geheel als deze links en rechts aan de zijdragers is bevestigd. Maak deze dus altijd aan twee dragers vast, de fabrikant vereist dit zelfs! De dwarsverbinding bevestigen aan een kunststoffen spatbord zal niet veel effect hebben omdat dit materiaal niet stevig genoeg is. Het spatbord dient alleen als extra bevestigingspunt. Mocht je de knipperlichten moeten verhuizen, dan kan je de dwarsverbinding ook gebruiken als nieuwe plek hiervoor. Bij het model op de foto (CB1300) is dit niet nodig. Ook bij de KTM 990 SMT uit het voorbeeld blijven de knipperlichten waar ze zaten.

Max laadvermogen
Let op dat je de maximale belasting van de koffers niet overschrijdt zoals door SW-MOTECH aangegeven in de gebruiksaanwijzing. Over het algemeen kan je stellen dat zijkoffers meer kunnen bevatten dan de topkoffer, deze zijn eerder geschikt voor zwaardere spullen omdat het zwaartepunt dan lager komt te liggen. Je krijgt dan een betere gewichtsverdeling die je tijdens het rijden zeker zal voelen. De topkoffer zal voornamelijk dienen om je helm in te stoppen en andere lichtere spullen zoals kleding.Let op: De klustips bestaan uit algemene handelingen die per voertuig of individuele onderdelen zeer kunnen verschillen. Ook kunnen omstandigheden per locatie nogal verschillen. We kunnen dus geen enkele verantwoordelijkheid voor de juistheid van de informatie in de klustips nemen. Dank voor je begrip.
Laagste prijs garantie
Snelle verzending
Gratis verzendkosten
Gratis betaalkosten
Gratis 1 jaar retourneren
Achteraf betalen