shop
0

Koppeling vervangen

 

Bekijk voordat je begint het handboek in van je motorfiets. Het kan zijn dat er speciaal gereedschap nodig is voor deze klus. Machines zoals de Honda CB500 hebben een speciale sleutel nodig op het koppelingshuis.

 

Bekijk ook van tevoren of er gewerkt moet worden met aanhaalmomenten en afstelgegevens en wat die aanhaalmomenten en afstelgegevens dan wel zijn. Voordat je begint met sleutelen is het raadzaam de vloer af te dekken om olievlekken op de vloer te voorkomen. Regel ook een opvangbak voor de olie. Bedenk goed hoeveel olie er in het motorblok kan zitten.

stap 1

OLIE AFTAPPEN

Zorg dat je motor warm is.

Olie aftappen

Olie aftappen gaat het beste met een warme motor. Wanneer je aan het aftappen bent, kun je de viezigheid een beetje van de koppelingsdeksel halen. Meestal moeten er ook een voetsteun en een kickstarter gedemonteerd worden. Hierna kun je de koppelingskabel verwijderen. Meestal kan dit door de afstelmogelijkheid van de kabel los te draaien.

stap 2

KOPPELINGSDEKSEL Demonteren

Draai tegen de klok in met goed gereedschap.

Koppelingsdeksel demonteren

De koppelingsdeksel kan nu gedemonteerd worden. Draai de schroeven "tegen de klok in" los met een goed stuk gereedschap. Machinaal vastgedraaide of overgelakte schroeven kunnen zeer vast zitten. Een slagschroevendraaier is dan handig. Bij inbus of zeskant bouten kan een klein tikje op de bout nog wel eens helpen.

stap 3

Tikken!

tik voorzichtig met een plastic hamer.

Tikken!

Om de koppelingsdeksel van de pasbusjes los te krijgen kun je het beste met een plastic hamer voorzichtig op het deksel tikken. Het werken met een schroevendraaier als hefboom is alleen op die plekken toegestaan waar er geen sprake is van een afdichting. Schade maken op plekken waar pakkingsmateriaal zit, heeft lekken tot gevolg, en is zeer moeilijk te repareren. Als de deksel echt niet los gaat, moet je nog even controleren of alle bouten er wel uit zijn. Let bij het afnemen van de deksel op de pakking. Als de pakking heel is gebleven, kun je deze opnieuw gebruiken met een beetje vloeibare pakking. Een gescheurde pakking moet de zorgvuldig verwijderd worden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een breekmesje of pakkingsverwijderaar.

stap 4

Drukplaat losdraaien

draai elke bout twee slagen.

Drukplaat losdraaien

Je kunt nu beginnen met het echte werk. De drukplaat van de koppeling zit meestal vast met meerdere eenvoudige bouten. Deze kunnen nu losgedraaid worden. "Tegen de klok in losdraaien" en nadat je elke bout twee slagen hebt gedraaid ga je kruislings verder. Zodra de koppeling meedraait zet je de motor in de eerste versnelling en moet je ook de voetrem ingedrukt houden. Het is misschien handig om hier even hulp bij te halen. Wanneer de bouten eruit zijn, en de drukplaat eraf gehaald kan worden, kun je de drukveren verwijderen. Nu kun je de koppelingsplaten uit de koppeling halen. Leg alles op een schone doek, in de volgorde waarop de platen uit de koppeling komen. Dit is handig voor straks.

stap 5

Koppeling demonteren

vergeet niet in het werkplaatshandboek te kijken.

Koppeling demonteren

Je kunt de onderdelen bekijken de drukveren nameten. Kijk in het werkplaatshandboek wat de afmetingen van de veren behoren te zijn. Ga na welke toleranties er voor de veren gelden. Al bij kleine twijfel kun je het beste de veren vervangen. De stalen koppelingsplaten kunnen door de hitte vervormd zijn. Meestal toont dit zich door blauwe plekken op de platen. Om te kijken of de platen nog recht zijn, kun je ze op een glas- of spiegelplaat leggen. Druk de koppelingsplaat zachtjes op de glas- of spiegelplaat en kijk of er op meerdere plekken speling is wanneer er op verschillende punten gedrukt wordt. Speling tot 0,2 mm mag nog. De stalen platen die niet door de keuring komen, moet vervangen worden door originele stalen koppelingsplaten. Nadat je alle delen gecontroleerd hebt, kun je de balans opmaken. Vervang alle twijfelgevallen, het is tenslotte geen dagelijkse klus om het motorblok te openen.

stap 6

Schoonmaken en monteren

zet de schone en geoliede onderdelen in elkaar.

Schoonmaken en monteren

Wanneer alle onderdelen die vervangen moeten worden in huis zijn, begin je met monteren. Ik raad je aan om de delen die vies zijn en waar slijtageresten van bijvoorbeeld de koppelingsplaten op zitten schoon te maken met remmenreiniger of petroleum. Het kan zijn dat er in het koppelingshuis een soort rubberachtige stof zit. Dat is ecentrifugeerde olie. Ook dit mag je weghalen. Alle schoongemaakte en in geoliede onderdelen zet je weer in de juiste volgorde in elkaar. Gebruik bij twijfel het werkplaatshandboek. Let op eventuele markeringen die op de verschillende onderdelen kunnen staan. Het monteren van de platen begint en eindigt met een geribbelde plaat. Na het inleggen van de koppelingsplaten kan de drukplaat op z'n plek geplaatst worden. Let op eventuele markeringen op de drukplaat. Wanneer de plaat vastgeschroefd wordt drukken de veren de plaat op de juiste plek. Let er op dat de schroeven van de drukplaat kruislings vastgedraaid worden. Raadpleeg het werkplaatshandboek voor de aanhaalmomenten. Wanneer er geen momentsleutel voorhanden is, is het belangrijk dat de bouten met gevoel en beslist geweldloos worden aangedraaid.

stap 7

Astellen

je koppeling afstellen

Astellen

Bij kabelbediende koppelingen is een goede afstelling van essentieel belang voor het werken van de koppeling. Raadpleeg het werkplaatshandboek voor de juiste afstelhandelingen en afstelgegevens. Algemene afstelregel: stelbout aandraaien totdat je er een lichte tegendruk voelt, dan de stelbout tussen de ¼ en ½ slag terugdraaien, borgmoer vastzetten en klaar is kees. Voor afstelling van de hendel geldt als algemene regel dat er een speling van ongeveer 4 mm op het uiterste punt van de hendel moet zijn.

stap 8

Carterdeksel en pasbussen

vergeet de pasbussen niet!

Carterdeksel en pasbussen

Nadat je voor schone pasvlakken en degelijke pakkingen hebt gezorgd, kan het carterdeksel weer op het motorblok gezet worden. Vergeet de pasbussen niet! De bouten kunnen handvast en op een kruislingse wijze vastgezet worden. Met een momentsleutel of op gevoel kan nu de laatste hand gelegd worden aan de carterbouten. Monteer eerst de aftapplug voor je de nieuwe olie in het blok giet. Aansluitend kunnen alle andere onderdelen, zoals de voetrusten, de kickstarter etc. worden gemonteerd. Als laatste kunnen de remmen van hun eventuele blokkering afgehaald worden.

Benodigde artikelen

Tot slot

Start de motor en schakel een versnelling in, met de remmen ingeknepen/ingedrukt. Wanneer dit zonder enge geluiden verloopt, en de koppeling werkt wanneer je deze rustig op laat komen, is alles oké!!!Let op: De klustips bestaan uit algemene handelingen die per voertuig of individuele onderdelen zeer kunnen verschillen. Ook kunnen omstandigheden per locatie nogal verschillen. We kunnen dus geen enkele verantwoordelijkheid voor de juistheid van de informatie in de klustips nemen. Dank voor je begrip.
Laagste prijs garantie
Snelle verzending
Gratis verzendkosten
Gratis betaalkosten
Gratis 1 jaar retourneren
Achteraf betalen