shop
0

Klustips – Kofferset monteren

 

Als je een lange trip gaat maken dan neem je nogal wat mee. Als je dat in je eentje doet, dan kan je al veel kwijt op de plek van de passagier. Maar mocht je met z'n tweetjes gaan (of niet die ene leuke onderweg tegenkomen), dan wordt het krapjes.

 

Daar sta je dan. Een paar dagen voor de reis, oog in oog met de halve huisraad die je mee wilt nemen, en ga je je afvragen waar je dit allemaal wilt laten. Zelfs na veelvuldig beraadslagen of zes paar schoenen nou echt nodig zijn blijft er een aanzienlijke hoeveelheid bagage over die mee moet. Dan wordt het tijd eens om te gaan zien naar een kofferset: een rek met een topkoffer en zijkoffers. In ons voorbeeld gaan we een Honda Africa Twin voorzien van een alu-kofferset, stevige harde koffers dus.

 

 

stap 1

Voor montage ruimte maken voor de onderdelen

Je nieuwe koffers, nu nog monteren

Voor montage ruimte maken voor de onderdelen

Eerst gaan we ruimte maken voor jet rek zelf. En zoals je op de foto's ziet is er niet veel ruimte, dus zal er een en ander gedemonteerd moeten worden. Leg alle losse onderdelen netjes weg op een doek zodat je alles overzichtelijk houdt, en niks beschadigt. Bestudeer ook aandachtig de montage-handleiding van het rek en zorg voor deugdelijk gereedschap.

stap 2

Zadel, zijdeksels, origineel rekje, knipperlichten, spatbord allemaal er af!

Zadel en aanverwanten verwijderen

Zadel, zijdeksels, origineel rekje, knipperlichten, spatbord allemaal er af!

Demonteer het zadel, de zijdeksels en in het geval van de Africa Twin ook het af fabriek gemonteerde bagagerekje. Ook zullen de knipperlichten moeten wijken, deze krijgen later een nieuw plekje. Om de dwarsverbinding van het nieuwe rek kwijt te kunnen zal ook het achterspatbord er tijdelijk aan moeten geloven. Voor de knipperlichten en het achterlicht zal je de stekkers even los moeten halen, maar geen paniek, deze kunnen doorgaans maar op een manier weer worden aangesloten zodat vergissingen hier uitgesloten zijn.

stap 3

Onderste drager losjes vastzetten

Montage van onderste drager

Onderste drager losjes vastzetten

De onderste steun (de dwarsverbinding) gaan we nu als eerst bevestigen. Draai niet alles al muurvast omdat je later alles nog netjes recht moet zetten.

stap 4

Knipperlichten met bekabeling, en spatbord met dwarssteun en rekje weer bevestigen

Bovenste drager met knipperlichten

Knipperlichten met bekabeling, en spatbord met dwarssteun en rekje weer bevestigen

Nu wordt het wat lastig omdat je de andere drie delen moet gaan bevestigen en dan ook nog eens tegelijkertijd. Aan het bovenste deel kan je de knipperlichten bevestigen, de bekabeling kan je even kwijt aan de lussen aan je frame (maak voor de zekerheid ook de polen van je accu los voor je per abuis ergens sluiting veroorzaakt).

stap 5

Zijdragers en vergrendeling aan de steun monteren

Montage zijdragers

Zijdragers en vergrendeling aan de steun monteren

Met de bovenste en de onderste houders worden de zijdragers met de vergrendelingen nu vastgezet. De voorste aansluitingen van de zijdragers zitten onder de handgreep voor de passagier.

stap 6

Bekabeling voor de knipperlichten verlengen en testen.

Bekabeling verlengen

Bekabeling voor de knipperlichten verlengen en testen.

Omdat de knipperlichten een stuk naar achteren zijn verhuisd zal je de aansluitingen hiervan iets moeten verlengen. Check na het aansluiten of ze goed werken en ook of de zijdeksels nog goed passen.

stap 7

Verbindingsstrip tussen bagagerek en voetsteunhouder

Extra steunen monteren

Verbindingsstrip tussen bagagerek en voetsteunhouder

Om het geheel extra stabiliteit te geven wordt vaak nog een extra verbindingsstrip naar de passagiersvoetsteunen aangebracht. Deze komen aan de achterkant van de steun waar de voetsteunen aan zitten zodat je niet met de voetsteun zelf in de knel komt. Zet het vast met een shim (vulring) ertussen.

stap 8

Topkofferdrager monteren

Topkofferdrager monteren

Topkofferdrager monteren

De topkofferdrager wordt op het originele rek geschroefd. Verwijder de 4 rubberen doppen en draai de nu zichtbare bouten los. De drager wordt met de bijgevoegde langere bouten gemonteerd. Controleer of alles goed vastzit!

stap 9

Pasvorm en sluitingen checken en eventueel corrigeren

Koffers passen en waar nodig aanpassen

Pasvorm en sluitingen checken en eventueel corrigeren

Bekijk nu of alles goed past en de koffers zich goed laten vastzetten aan het rek en ook goed sluiten. Mocht dit niet helemaal het geval zijn los dan de vergrendelingen aan de dragers en richt deze opnieuw tot het gewenste resultaat is bereikt. Als je sleutel niet helemaal lekker draait is dit een voorteken dat een en ander niet helemaal goed past of uitgelijnd is.

stap 10

Op naar Dakar!

Je toerbuffel klaar voor de reis!

Op naar Dakar!

EN DAAR STAAT HIJ DAN, JE REISENDURO, HELEMAAL KLAAR VOOR HET GROTE WERK.

Benodigde artikelen

Tot slot

Tot slot nog een paar tips voor het gebruik van de kofferset: let op dat de uitlaat bijvoorbeeld niet tegen de koffers komt. Test ook of de koffers geen contact maken met andere onderdelen door je motor helemaal in te veren. Bij voorkeur met twee mensen erop zodat je precies kunt zien wat er gebeurt. Mocht dit niet in orde zijn, dan kan het tot gevaarlijke situaties leiden en zelfs ongelukken. Let ook op dat je niet het maximaal toelaatbare gewicht overschrijdt zoals aangegeven op je kentekenbewijs. Zorg ook voor een goede gewichtsverdeling links en rechts. Stop zwaardere spullen zo laag mogelijk in de bagage en ook niet teveel naar achteren. De koffers en de vergrendeling uiteraard goed afsluiten tijdens de rit. Hou je aan de maximum snelheid als je met koffers onderweg bent om onstabiliteit en pendelen te voorkomen. Deze zal zo rond de 130 km/u liggen zoals voorgeschreven door kofferfabrikanten. Hou er ook rekening mee dat je motor een flink stuk breder is geworden en het langs files rijden en paaltjes en dergelijke wat meer beleid vergt...Let op: De klustips bestaan uit algemene handelingen die per voertuig of individuele onderdelen zeer kunnen verschillen. Ook kunnen omstandigheden per locatie nogal verschillen. We kunnen dus geen enkele verantwoordelijkheid voor de juistheid van de informatie in de klustips nemen. Dank voor je begrip.
Laagste prijs garantie
Snelle verzending
Gratis verzendkosten
Gratis betaalkosten
Gratis 1 jaar retourneren
Achteraf betalen