shop
0

Getest: Cardo Scala Rider smartpack communicatiesysteem

Getest: Cardo Scala Rider smartpack communicatiesysteem

Nieuw van Cardo is de Rider Smartpack, een communicatiesysteem dat het communiceren met jouw motorgroep heel eenvoudig zou moeten maken. Met het "Dynamic Mesh" systeem kan een groep van vier motorrijders aan elkaar gekoppeld worden tot een afstand van 5 kilometer. Als de verbinding verbroken wordt omdat de onderlinge afstand groter is geworden dan 5 kilometer, wordt er automatisch opnieuw verbinding gemaakt als de rijders weer dichter bij elkaar komen. Of het systeem ook echt werkt zochten de testrijders van Webbikeworld uit.

Introductie

Het nieuwe "Dynamic Meshwork Communication" werd door Cardo afgelopen jaar geïntroduceerd en kan tot 15 personen met het Packtalk systeem en tot 4 personen met het Smartpack systeem aan elkaar verbinden. Veruit de beste optie van het nieuwe speeltje is dat het DMC systeem automatisch koppelt. Dat wil zeggen als één van de gekoppelde setjes buiten bereikt raakt, wordt deze vanzelf weer verbonden als hij weer binnen het bereik komt. Er is een volledige handleiding beschikbaar waarin alle benodigde informatie tot in de detail wordt uitgelegd, alleen de volgorde van de handleiding is niet geheel logisch. Gelukkig is Cardo daar mee aan de slag gegaan en is er nu ook een online mini gids. Als je het allemaal hebt uitgezocht en je weet hoe het werkt; heb je een van de meest geavanceerde communicatiesystemen in handen die nu in beschikbaar is.

In de Doos

Het Smartpack kitje presenteert zich in een driedelige doos die alles keurig overzichtelijk en aantrekkelijk doet laten ogen. Een lijst met alles dat je gaat vinden als je de doos openmaakt:

 • Cardo scala rider Smartpack.
 • Metalen "zonder schroeven" helmklem.
 • Plakkertjes voor montage in de helm.
 • Beetje alcohol om te ontsmetten.
 • Speakers (verbonden met standaard 3.5 mm plug).
 • Microfoon met stang.
 • Microfoon met draad.
 • Extra plopkap tegen ruis voor de microfoons.
 • Haak en klik systeem voor monteren van de speakers in de helm.
 • USB kabel en losse oplader.
 • Product brochure, montage instructie en garantie.
 • Geprinte handleiding in 5 talen (EN, DE, FR, ES, NL).

In het Duo pak krijg je dit allemaal ook, maar dan X2.

Functies

Intercom

De intercom heeft een nieuw design en ook het draaiende wiel is helemaal nieuw. Hiermee kan je volume en instellingen regelen. Naast het wiel zitten er drie knoppen op de intercom voor het selecteren van audio, mobiel of intercom instellingen. De knoppen werken goed, zelfs met handschoenen aan. Alleen het indrukken van twee knoppen tegelijk kan soms lastig gaan, zelf zonder handschoenen.

Monteer systeem

Ook het monteersysteem is nieuw en bevalt goed. Er komen geen schroeven aan te pas en het systeem is gemakkelijk en veilig te monteren.

DMC: Dynamic Meshwork Communication

Het Dynamic Meshwork Communication komt zowel bij de nieuwe Smartpack als de Packtalk. Het enige verschil is dat er bij de Smartpack maar 4 rijders gekoppeld kunnen worden, terwijl dat er bij de Packtalk 15 zijn. Met het systeem kunnen alle gekoppelde rijders tegelijk praten en ontvangen, in tegenstelling met de systemen die veel andere fabrikanten gebruiken waarbij er maar één persoon tegelijk kan praten (walkie-talkie idee). Naast het DMC systeem kan je ook gebruik maken van het traditionele Bluetooth systeem. De afstand hiervan is ongeveer 1 kilometer over een vlakke weg. Het DMC systeem houdt het vol tot een afstand van iets meer dan 4 km. In bergachtige gebieden is dit wel minder. Naast een langere afstand heeft het DMC nog als voordeel dat de connectie automatisch wordt hersteld als deze verbroken is geweest. Dat is best uniek, want waar je bij traditionele systemen handmatig moet herverbinden, kan je met de DMC gewoon doorrijden en gaat alles vanzelf. Eindelijk zullen de motorrijders denken die veel gebruik maken van communicatie systemen want dit werd gezien als het grootste probleem bij het rijden met meerdere personen.

Bluetooth functies

Het Cardo Smartpack systeem is niet alleen uitgerust met het DMC systeem, ook zijn er geavanceerde Bluetooth functies op te vinden. Zo kan het Bluetooth systeem verbinding maken met 8 andere intercoms (in de Buddy Group) en met kanalen A en B verschillende apparaten tegelijk verbinden. Waarom je dit zou willen blijft nog een beetje vaag, aldus Webbikeworld. Met de Cardo Gateway kan Bluetooth verbinding gemaakt worden met andere merken, het DMC systeem werkt niet met andere merken intercoms.

Andere functies

Ook een leuke functie is het Click-to-Link. Hiermee kan je met andere Cardo eigenaren in de buurt praten als zij deze optie ook hebben ingeschakeld. Meer motorvrienden maken is nu dus een fluitje van een cent! Daarnaast is spraakbesturing standaard. Waardoor je volledig hands-free je apparaten kan bedienen.

Muziek delen kan ook. Er zitten wel wat beperkingen aan. Het kan alleen met Bluetooth verbinding binnen een straal van 10 meter (ideaal voor met de bijrijder dus). Druk tijdens het luisteren op de bovenste Bluetooth knop voor twee seconden en de muziek wordt gedeeld met de gekoppelde intercom. Deze kan het volume onafhankelijk regelen. Om te stoppen druk je opnieuw twee seconden op de bovenste knop.

In 2006 was Cardo de eerste met een FM Radio in de intercom. De radio in de nieuwe Smartpack werkt prima heeft een goed ontvangst van alle zenders. Met de SmartSet App kan de Smartpack heel eenvoudig worden ingesteld met behulp van de mobiele telefoon. De standaard belopties zijn inbegrepen bij de Smartpack, net als de mogelijkheid van het instellen van een stelnummer en het bellen via spraakherkenning.

Speakers

De speakers die worden meegeleverd zijn goed en relatief luid, hoewel bij hogere volumes de helderheid van het geluid kan worden aangetast. De speakers zijn verbonden met standaard 3.5 mm plug en hiermee kunnen dus ook aftermarket speakers worden aangesloten. Zorg wel dat de speakers goed en zo dicht mogelijk bij je oren geïnstalleerd zijn, anders kan het geluid behoorlijk gaan tegenvallen.

Opladen

Het opladen duurt ongeveer 4 uur voor maximale batterij. Oplader zit in de doos. Cardo beweert dat spreektijd 13 uur is en de stand-by tijd tot een week. Er is niet getest tot volledige leegte van de batterij, maar de indicatie lijkt aardig te kloppen. Het systeem is overigens ook water- en stofdicht aldus Cardo.

Conclusie

We raken gewend aan het Smartpack systeem en hoe meer we het gebruiken, hoe meer we er van gaan houden. Er zijn talloze functies en kost enige tijd om alles te ontdekken. Hoewel we enigszins ervaren zijn met het testen van intercoms duurde het twee uur om alle opties uit te vogelen. Dat was niet nodig geweest als Cardo met een overzichtelijkere handleiding kwam waarin alles stap-voor-stap wordt uitgelegd. Toch is de Smartpack een geweldig product en uitermate geschikt voor iedereen die graag in een groepje rijdt en ondertussen wat met elkaar kletst. Of voor diegene die houden van de nieuwste technieken, dan biedt de Packtalk ook een ideale uitkomst. Maar wil je slechts wat muziek luisteren of met maximaal een persoon praten, kan je beter kijken naar een goedkoper alternatief. Je moet de nodige tijd investeren om alle functies van de Smartpack te ontdekken, maar eenmaal gedaan ben je in het bezit van het meest gewaardeerde communicatie systeem dat nu beschikbaar is.

*Foto's en test met dank aan webBikeWorld.com
Nieuw van Cardo is de Rider Smartpack een communicatiesysteem dat het communiceren met jouw motorgroep heel eenvoudig zou moeten maken In de driedelige doos Montagesysteem van de cardo smartpack De speakers zijn luid en goed helder
Laagste prijs garantie
Snelle verzending
Gratis verzendkosten
Gratis betaalkosten
Gratis 1 jaar retourneren
Achteraf betalen