shop
0

Bloggen

Over de blogger Laurens van Stokkum


Laurens van Stokkum - 23 jaar oud en een trotse eigenaar van een Ducati Monster uit 1994. Hij is gek van alles op twee wielen en wil met zijn blog's zoveel mogelijk motorrijders helpen het juiste product te vinden.

Zo voorkom je een beslagen vizier tijdens het motorrijden

Geplaatst Wednesday, August 24, 2016 - door Laurens van Stokkum

Nederland, een land waarbij 'doe maar normaal' de norm is, een land waarbij in de file staan een nationale bezigheid is en een land waarbij het weer eigenlijk nooit naar wens is. Want geef toe, het of te warm, of te koud, of te nat (vaak dat) of er valt juist te weinig regen. Om als motorrijder in zo'n klimaat te overleven heb je een flinke dosis doorzettingsvermogen nodig.

Om de motorrijder in deze barre tijden bij te staan, zijn fabrikanten constant bezig om nieuwe producten te ontwikkelen. Zo ook tegen een van de meest irritante dingen waar iedere motorrijder ervaring mee heeft: het beslaan van je vizier. Met een beslagen vizier kan je twee dingen doen: met samengeknepen billen doorrijden en hopen dat je nergens tegenaan knalt, of je zet het vizier op open en accepteert de koude wind en regen in je gezicht. Uit eigen ervaring weet ik trouwens dat ook dit niet heel bevorderlijk is voor het zicht, maar dat terzijde.

 

Pinlock

Totdat ene Derek Arnold zich over het welbekende probleem boog. Arnold is een uitvinder in hart en nieren en is constant opzoek naar oplossingen voor dagelijkse ergernissen. De Engelsman kwam ruim 30 jaar geleden naar Nederland, waar hij het probleem van een beslagen vizier van dichtbij meemaakte. Daar ontwikkelde hij het 'Pinlock’ systeem.
Een Pinlock creëert eigenlijk een soort 'dubbel glas' principe. Doordat er aan de binnenkant van de helm een extra vizier wordt geplaatst, ontstaat er een laagje lucht dat tussen beide vizieren gaat zitten. Dit laagje lucht zorgt ervoor dat de temperatuurverschillen tussen de binnenkant en de buitenkant van de helm tot nihil beperkt worden. Zodoende is het niet meer mogelijk dat er condensvorming aan de binnenkant van het vizier ontstaat.

Dit dubbele vizier wordt op zijn plaats gehouden door twee pinnetjes, die aan de uiteindes van het buitenvizier geplaatst zijn. Met deze pinnetjes kan tevens het Pinlock-vizier strakker gedraaid worden. Aan het Pinlock-vizier zit een siliconen rand, die wordt tegen het buitenvizier aangeplakt. Dit samen met de pinnetjes zorgen ervoor dat de Pinlock nergens naartoe gaat.

Voor welke helmen is het Pinlock systeem geschikt

Het Italiaanse Nolan was de eerste helmenfabrikant die het aandurfde om met het Pinlock-systeem te gaan werken. Dan hebben we het wel over 20 jaar geleden. Tegenwoordig werken nagenoeg alle helmfabrikanten met het anti-beslaan systeem. Even voor de beeldvorming: Schuberth, Shoei, Shark, HJC, Nolan, MTR, Nexo, Held, Arai, Caberg, cetera. Bijna iedere helm vanaf 200 euro heeft het Pinlock standaard in de doos zitten. De meeste overige helmen zijn in ieder geval 'Pinlock Prepaired'. Dat betekend eigenlijk dat de pinnetjes er al wel inzitten, maar dat het anti-beslaan vizier los gekocht moet worden.

Pinlock in de praktijk

Er zijn meer manieren om de helm niet te laten beslaan. Voor de oudere generatie motorrijders klinkt het insmeren van het vizier met zeep ongetwijfeld als de bekendste. Maar het vizier kan ook met een coating of een anti-fog spray worden behandeld. Allemaal leuke middeltjes om eens te proberen.

Toch is er uit mijn ervaring maar één koning: het Pinlock vizier. Waarom? Omdat deze altijd werkt. Oja en het is makkelijk om te installeren én je hoeft er niet meer naar om te kijken.

Nadelen van Pinlock

Zijn er nadelen? Om eerlijk te zijn: ja, een paar kleine dingetjes om rekening mee te houden. Zo kan het zicht met Pinlock-vizier wat gaat vervormen bij felle verlichting in het donker. Daarnaast is het vizier van organisch materiaal gemaakt. Dat betekend in de praktijk dat deze in de loop der tijd wat kan gaan krimpen. Door wat te draaien aan de pinnetjes kan het Pinlock-vizier worden bijgesteld en ruimer gemaakt worden. Geen ramp dus, maar als je het niet weet kan je teleurgesteld worden.

Conclusie

De conclusie van dit verhaal is eigenlijk vrij simpel. Wordt jij helemaal stapel gek van het beslaan van je helmvizier? Check eerst of je helm 'Pinlock Prepaired' is. Zo ja, ren dan nu naar MotoZoom om een zo'n viziertje te kopen. Zo nee, ren dan ook naar MotoZoom om een nieuwe helm te kopen mét Pinlock in de doos. Ze worden er gewoon gratis voor je ingezet.

Zo voorkom je een beslagen vizier tijdens het motorrijden
Zo voorkom je een beslagen vizier tijdens het motorrijden
Laagste prijs garantie
Snelle verzending
Gratis verzendkosten
Gratis betaalkosten
Gratis 1 jaar retourneren
Achteraf betalen