shop
0

Bloggen

Over de blogger Rejoh van der Voort


Rejoh van der Voort - 49 jaar oud, 30 jaar motorrijder. Eigenaar van een verschillende motoren (op één been kun je niet staan). Is niet vies van lekker in de blubber off road rijden, kent de bochten (en helaas ook de kiezelstenen) van het TT circuit op z'n duimpje en is laatst gesignaleerd op een dikke BMW cruiser langs de Lek.

Wie remt?

Geplaatst Wednesday, October 5, 2016 - door Rejoh van der Voort
your content
your content
your content

Toen je klein was kwam je nog weg met een beetje stevige schoenzolen over de stoep om zo je driewielertje tot stilstand te brengen. Maar daar kom je nu niet meer mee weg. Besteed dus regelmatig aandacht aan het belangrijkste onderdeel van je motor: het remsysteem.

Remmen is eigenlijk het omzetten van kinetische energie (beweging) in warmte. Als je remt grijpen de remblokken met veel kracht de remschijf beet waardoor er wrijving ontstaat. Door de wrijving wordt de bewegingsenergie omgezet in hitte, en daardoor remt het voertuig af en komt tot stilstand. Door deze wrijving ontstaat natuurlijk ook slijtage. De remblokken van je motor zijn zo geconstrueerd dat ze zachter zijn dan de remschijf, waardoor de remblokken vooral slijten en de remschijf zelf nauwelijks. Dus de remblokken moeten regelmatig vervangen worden.

Zijn de remblokken van je motor versleten?

Of de remblokken versleten zijn kun je zien door tussen de schijf en de remklauw van de motorfiets te kijken. Je ziet dan de remblokjes: een metalen achterplaat met daarop een laag wrijvingsmateriaal(1), ook wel de remvoering genoemd. De dikte van het wrijvingsmateriaal op de remblokjes moet minimaal 1,5mm a 2 mm dik zijn en eventuele slijt-indicatoren(2) (kanaaltjes in de het wrijvingsmateriaal) moeten zichtbaar zijn. Is dit niet het geval, vervang dan de remblokken. Heb je niet gecontroleerd maar hoor je een schrapend geluid tijdens het remmen? Dan ben je waarschijnlijk al te ver doorgereden en moeten de remblokken onmiddellijk vervangen worden. Hier hebben we een overzichtelijk stappenplan gemaakt hoe je je remblokken vervangt.


Remvloeistof
Racing Dynamic
BRAKE FLUID DOT 4 250ml
Remreiniger
Racing Dynamic
REMREINIGER
Koperpasta
Wiko
KOPERPASTA 100 G

Welk remblokje kies je voor jouw motor?

Er zijn twee soorten remblokken die verschillen door de materialen waarvan ze gemaakt zijn: organische en gesinterde. Deze materialen hebben grote invloed op de eigenschappen van beide soorten remblokken. Tegenwoordig worden de meeste motoren af fabriek uitgerust met gesinterde remblokken, maar die keuze hoeft voor jou niet per se de juiste te zijn.

Organische remblokken

Organische remblokken worden gemaakt door niet asbesthoudende vezels van glas, rubber, carbon en kevlar te mixen met vulmaterialen en hittebestendige harsen. Deze harsen werken als thermohardende kunststof, die de componenten bij elkaar houdt als lijm. Er worden verschillende materialen gebruikt die elk hun eigen optimale temperatuur-bereik hebben waarbinnen ze goed werken. Doordat het temperatuurbereik van het ene en het andere materiaal overlopen, ontstaat een remblokje dat over een heel groot temperatuurbereik constante remkracht geeft. Veel motorrijders zweren bij organische remblokken vanwege de superieur ‘feel’ of controleerbaarheid

 • Lagere slijtage van de remschijf
 • Een zachter aangrijp-punt en daarom beter te controleren
 • De zachtere compound is stiller tijdens het remmen maar creëert meer stof
 • Stabiel tot temperaturen van 800 C (daarboven neemt de remkracht snel af (‘fading’)
 • Gevoelig voor verglazing bij te extreme temperaturen (er ontstaat een glasachtig laagje als de remblok te heet geworden is hetgeen resulteert in verlies aan remkracht)
 • Langere inrem-tijd

Sintermetaal remblokken

Deze remblokken hebben een hoog gehalte aan metalen deeltjes als vulmateriaal. Daardoor kunnen ze veel sneller warmte opnemen en op hogere temperaturen functioneren. Door meer kinetische energie in warmte om te zetten in dezelfde tijd, zijn ze effectiever in het afremmen.

 • Hogere wrijvingsniveau’s die ook in natte omstandigheden op peil blijven
 • Minder risico op fading (afnemende remkracht) onder extreme condities
 • Kortere inrem-periode
 • Een kort, gedefinieerd aangrijppunt (‘bite point’), dus minder goed controleerbaar
 • Een hogere bedrijfstemperatuur die ook het oppervlak van de remschijf beïnvloedt
 • Niet geschikt voor alle remschijven (gietijzeren) of remklauwen
 • Gevoeliger voor corrosie
 • Remvloeistof moet vaker gecontroleerd en ververst worden vanwege de hogere bedrijfstemperaturen

Remvloeistof ook meteen vervangen?

Ja. Altijd doen! De meeste remvloeistoffen moeten regelmatig vervangen worden. DOT 3, Dot 4 en DOT 5.1 zijn op polyethyleen glycol gebaseerde remvloeistoffen en zijn hygroscopisch, ze trekken water aan. Dat water lost op in de remvloeistof en verlaagt het kookpunt van de remvloeistof. En dat wil je niet.

Een deel van de hitte die de remmen produceren, wordt via de remblokken overgedragen aan de remvloeistof. Gaat die daardoor koken, dan verliest de remvloeistof zijn functie. Als de rijder het rempedaal intrapt of de remhendel inknijpt, dan drukt hij alleen maar waterdampbelletjes samen. De remmen reageren niet meer. Een verse DOT 5.1 remvloeistof heeft een kookpunt van circa 270°C. Dat is zelfs onder extreme omstandigheden ruim voldoende en ook beduidend meer dan dat van DOT 4 (230°C) of DOT 3 (205°C).

Nat kookpunt

Veel belangrijker dan dit zogenaamde ‘droge’ kookpunt is het ‘natte’ kookpunt van remvloeistof. Dat wordt gemeten met 3,2% water in de remvloeistof. Die situatie doet zich voor als de remvloeistof een aantal jaar in het systeem zit en heel geleidelijk door de remslangen heen vocht heeft opgenomen. Hoe ouder de remslangen hoe sneller dat gaat (vandaar het advies om deze ook elke 4 jaar te vervangen). Dat levert heel andere minimale kookpunten op: DOT 3: 140°C, DOT 4: 155°C en DOT 5.1 (ESP): 190°C.

Blijft over de vraag: hoe heet wordt die remvloeistof nu eigenlijk? Met hoogwaardige remsystemen in topconditie kan de temperatuur van de remvloeistof in bijvoorbeeld de Alpen of op het circuit oplopen tot circa 170°C. Met een reeds half versleten remblokken van een B-merk kan de temperatuur oplopen royaal boven de 200°C. Zie daar je probleem.

Moraal van dit verhaal:

 • vervang je remvloeistof elke twee jaar, ook als je niet of nauwelijks rijdt. Het kost geen drol en het is zo gepiept: zie onder andere deze doe het zelf video;
 • vervang je remleidingen tijdig, misschien wel door staalflexleidingen die minder verouderen en minder poreus zijn;
 • Vervang DOT 3 en DOT 4 remvloeistof door het hoogwaardigere DOT 5.1 remvloeistof. Dan is je kookpunt hoger.

N.B. Nooit DOT 3, DOT 4 of DOT 5.1 mengen met of vervangen door DOT 5.0! Dot 5.0 is een siliconen gebaseerde remvloeistof die vooral gebruikt wordt in Harley’s en Buell’s. Siliconen en Glycol gaan niet samen; dat vormt een dikke smurrie die het hele remsysteem plat legt.

Zelf de remblokken en remvloeistof van je motor vervangen?

De remblokken van je motorfiets zelf vervangen of laten doen? Lees hier alles over de werking van remblokken en het zelf vervangen in deze overzichtelijke stap-voor-stap klushandleiding. Vind je het vervangen van je remblokken lastig of vervelend? Laat het dan doen door ons. Maak snel een afspraak met onze werkplaats.

Wie remt?
Wie remt?
Laagste prijs garantie
Snelle verzending
Gratis verzendkosten
Gratis betaalkosten
Gratis 1 jaar retourneren
Achteraf betalen