shop
0

Bloggen

Over de blogger Laurens van Stokkum


Laurens van Stokkum - 23 jaar oud en een trotse eigenaar van een Ducati Monster uit 1994. Hij is gek van alles op twee wielen en wil met zijn blog's zoveel mogelijk motorrijders helpen het juiste product te vinden.

Welke materialen worden er gebruikt bij het maken van een helm wat zijn de verschillen?

Geplaatst Tuesday, August 16, 2016 - door Laurens van Stokkum

Er zijn heel veel verschillende soorten en maten motorhelmen verkrijgbaar. Ze verschillen niet allen van kleur, maat en vorm, maar het zitten ook grote verschillen in de materialen die voor motorhelmen gebruikt worden. Daarom worden de meest voorkomende materialen hieronder verder uitgelicht. Waar is jou helm van gemaakt?

Buitenschalen

1. Thermoplast

Buitenschalen die gemaakt zijn van thermoplast worden gefabriceerd met behulp van een tweedelige mal, waar het materiaal onder hoge druk wordt ingespoten. Materiaal dat hier voor gebruikt wordt kan verschillen, maar de meest voorkomende materialen bij motorhelmen zijn polycarbonaat en ABS (Acrylonitril-butadieen-styreen). Het materiaal hard uit en de mal wordt verwijderd. Tot slot wordt de rand die overblijft door de tweedelige mal weggeschuurd. De helm kan nu verder gespoten en afgewerkt worden.
 
Met dit type materiaal is een helm sneller gefabriceerd en daarom zijn de productiekosten vaak een stuk lager bij een helm die gemaakt is van thermoplast, in vergelijking met een composiethelm.
Nadeel van thermoplasthelmen is dat ze sneller slijten. Vaak niet zichtbaar, maar het weer heeft grote invloed op de hardheid van de buitenschaal. Geadviseerd wordt om een thermoplasthelm om de 3 tot 5 jaar te vervangen.
 

 

2. Composiethelmen

Composiethelmen of vezelhelmen kunnen op diverse manieren gefabriceerd worden, met gebruik van diverse materialen. De meest voorkomende materialen voor een composiethelm zijn glasvezel, carbon, aramide en kevlar. Dit zijn vergelijkbare materialen die allemaal zeer sterk, zeer licht zijn en slijtvast zijn.
 
Doordat er bij een composiethelm kostbaardere materialen worden gebruikt en het productieproces langer duurt, zijn deze helmen vaak een stukje duurder in vergelijking met helmen die gemaakt zijn van thermoplast. Voordeel is echter wel dat ze beter bestand zijn tegen invloeden van het weer en veel lichter zijn dan de thermoplast variant.

Losse glasvezels

Een mogelijkheid om een composiethelm te maken is door middel van losse glasvezels. Dit is een proces waarbij epoxyhars in een mal wordt aangebracht, daarop worden de glasvezels geperst. Deze handeling wordt een aantal keer herhaald totdat de schaal van de juiste dikte is ontstaan.

glasvezelmatten

In plaats van losse glasvezels te gebruiken, is het ook mogelijk glasvezelmatten te gebruiken. Niet alleen van glasvezel trouwens, carbon of aramide kan ook. De matten worden over een mal heen gelegd, waarna er na het uithardproces een keiharde en erg lichte helmschaal overblijft. Voordeel van deze methode is dat op bepaalde kritieke plekken de schaal extra verstevigd kan worden. 

Verschil tussen glasvezel en carbon

Hoewel glasvezel en carbon veel gemeen hebben, zijn er wel degelijk verschillen tussen de twee materialen. Over het algemeen is carbon nog lichter dan glasvezel. Ook kan carbon de klap beter absorberen over een groter oppervlak. De Shoei GT-Air is een voorbeeld van een helm die volledig van (AIM) glasvezel is gemaakt. De Speed-R van Shark is volledig van carbon.
 
Een combinatie van beide materialen is ook mogelijk. Check bijvoorbeeld de nieuwe Shark Spartan. De buitenschaal is gemaakt van een mix tussen glasvezel en carbon, goed voor een totaalgewicht van 1290 gram

Wat is aramide?

Aramidevezels zijn hoogwaardige synthetische vezels met zeer sterke moleculen die mechanische belasting zeer efficiënt overbrengen. Zodoende kunnen ketens worden gebruikt met een relatief laag moleculair gewicht. Even in normale-mensen taal: erg sterk en erg licht. Aramide is ookwel bekend onder de naam Kevlar.
 
De pluspunten van aramide

- Hoge sterkte
- Goede weerstand tegen slijtage
- Goede weerstand tegen organische oplosmiddelen
- Niet-geleidend
- Geen smeltpunt
- Lage ontvlambaarheid
- Goede stofintegriteit bij hoge temperaturen

Binnenschaal

Naast de buitenschaal, zit er ook een binnenschaal in een motorhelm. Deze binnenschaal dient eigenlijk als schokdemper tijdens een crash. Die binnenschaal is gemaakt van lucht gevulde celletjes die worden samengedrukt tijdens de impact. Op deze manier vangt de helm de klap op, in plaats van dat jouw hoofd voor die taak komt te staan.
 
Door onder andere de werking van die binnenschaal is een helm maar 1x te gebruiken. Het is immers zo dat die binnenschaal al samengedrukt is na een val, waardoor een tweede klap absorberen niet meer mogelijk is.
 
Daarnaast is het ook mogelijk dat de binnenschaal slijt. Door intensief gebruik kan de binnenschaal ruimer gaan zitten waardoor de pasvorm in de loop der jaren niet meer optimaal is. Daarnaast neemt de binnenschaal transpiratie op, ook dit komt niet ten goede van de optimale staat van de binnenvoering. Al deze factoren zorgen ervoor dat je een helm het beste iedere 5 jaar kan vervangen.
 

Advies

Benieuwd naar welk materiaal het meest geschikt is voor jou? Twee dingen spelen daarbij een belangrijke rol: het gebruik en het budget. Ga je het circuit op of heb je een sportieve motor waarmee je regelmatig de maximumsnelheid overschrijd? Dan heb je sowieso een composiethelm nodig. Laag gewicht is namelijk essentieel bij hoge snelheden. Ga je alleen achterop en heb je geen zin honderden euro's uit te geven aan die paar keer dat je achterop plaats mag nemen? Dan kan je beter gaan kijken voor een thermoplasthelm.

Het is trouwens zo dat je systeemhelmen, integraal- en jethelmen in zowel composiet als thermoplast uitvoering hebt. Voor ieder wat wils dus. 

Tips om de juiste maat te vinden vind je via deze link. De verschillen tussen systeem- integraal- en jethelmen lees je hier
Wil je passend advies over al deze zaken tegelijk? Kom dan even langs in een van de winkels in Amsterdam, Utrecht of Apeldoorn!

Welke materialen worden er gebruikt bij het maken van een helm wat zijn de verschillen?
Welke materialen worden er gebruikt bij het maken van een helm wat zijn de verschillen?
Laagste prijs garantie
Snelle verzending
Gratis verzendkosten
Gratis betaalkosten
Gratis 1 jaar retourneren
Achteraf betalen