shop
0

Bloggen

Over de blogger


-

HET FEEST KAN BEGINNEN!

Geplaatst Friday, February 15, 2019 - door

Het voorjaar is gearriveerd!

Statistisch gezien is de start van het seizoen verreweg de meest gevaarlijke periode. We zijn natuurlijk allemaal uitgelaten jonge honden, maar dat gaat niet altijd goed.

Drie belangrijke reden daarvoor zijn: De automobilisten zijn niet meer aan motoren op de weg gewend, de motorrijder overschat zichzelf, hij is niet meer op hetzelfde niveau als aan het einde van het vorige seizoen of de motor is technisch niet in orde.

Om je te helpen een leuke en veilige start te maken, heben wij 14 seizoenstart-tips voor je op een rijtje gezet:

Tip 1: Werk aan je skils.


Tip 1: Werk aan je skils.

Na de winter ben je echt minder goed dan je denkt. Neem meer afstand, doe rustig aan, rem iets eerder en ga iets minder plat en geef jezelf een paar weekjes tijd om te wennen. Doe wellicht een circuitdagje om er weer lekker in te komen!

Tip 2: Word gezien!


Tip 2: Word gezien!

In het begin van het seizoen moeten automobilisten weer aan de motorrijder wennen. Wees je daaar bewust van én zorg dat je extra zichtbaar bent!!! Zo'n geel hesje helpt enorm!

Tip 3: Ga toch poetsen


Tip 3: Ga toch poetsen

Dat klinkt gek, maar als je je motor goed poetst, komt elk belangrijk onderdeel van de motor voorbij. Zo kun je dus goed zien in welke staat je motor verkeert en de belangrijkste punten nalopen. BRAVOKKK is het ezelsbruggetje. Banden, remmen, accu, verlichting, olie, ketting, koelvloeistof en kleding.

Tip 4: Check je banden


Tip 4: Check je banden

Test om te beginnen je bandenpanning. Een noodstop op zachte banden wil je echt niet uitproberen. Maar let ook of de band niet vervangen moet worden: let op het profiel, op haarscheurtjes in het rubber en zoek op je band het productiejaar van je band: ouder dan 7 jaar wil je niet; het rubber is dat e hard waardoor remmen en wegligging gevaarlijk worden. Vergeet niet je ventieldopjes.

Tip 5: Check je remmen


Tip 5: Check je remmen

Natuurlijk moeten de remmen goed werken. Check de vloeistofniveau's van de voor én achterrem, een luchtbel bovenin het kijkglaasje mag, maar meer ook niet. Check je remschijf en remblokken op slijtage, meer info >.

ABS? Het lampje in je dashbord moet uit gaan als je circa 10 km/u tijdt. Let erop dat je remmen de eerste keer remmen heel bijterig kunnen zijn door (vlieg)roest. Rem heel zachtejs bij het wegrijden op je rem even schoon te slijpen.

Tip 6: Check je accu


Tip 6: Check je accu

Zit ie goed vast? Zijn de vloeistofniveau's nog goed (tenzij het een onderhoudsvrije accu is)? Eventueel bijvullen met gedestilleerd water. Accupolen shoon? Evt. invetten met kopervet. Startproblemen? Hier hebben we handige tips.

Nieuwe accu nodig? Kies dan een superlichte SHIDO Lithium accu!

Tip 7: Check je vering


Tip 7: Check je vering

Kijk vooral naar lekkage. Voelt de voorvork vettig boven of onder de keerringen? Vorkkeerringen vervangen: https://www.motozoom.com/Voorvorkkeerringen-vervangen.html Check op scheurtjes in de achterschokdemper. Flink verroest? Vervangen! Is hij nog goed: stel hem indien mogelijk ook af op het gewicht (1 of 2 personen, met of zonder bagage), dat beinvloedt het rijgedrag enorm.

Achterschokdemper vervangen? Neem een echte Wilbers en je weet niet wat je meemaakt; een wereld van verschil qua wegligging.

Tip 8: Check je verlichting


Tip 8: Check je verlichting

Vergeet vooral niet ook het remlicht te checken, afzonderlijk voor de voor- en achterrem.

Hier vind je alles voor de verlichting van je motor.

Tip 9: Check je olie


Tip 9: Check je olie

Olie moet op niveau zijn. Zoek op of jou motor rechtop moet staan of juist op de zijstandaard tijdens het peilen, dat verschilt nog wel eens. Peil bij een koude motor of minimaal 5 minuten nadat de motor stilgezet is. Zoek op met welke oliie je bij moet vullken indien nodig. Meestal is het verschil tussen het min en max streepje ca. een halve liter.

Of doe het meteen goed en vervang de olie als je dat aan het einde van vorig seizoen nog niet gedaan had. En vervang meteen ook je oliefilter, je bent nu toch bezig. Meer info vind je hier.

Tip 10: Check je Ketting


Tip 10: Check je Ketting

De speling moet bij de meeste motoren 2 a 3 cm zijn, bij off road motoren vaak iets meer. Meet aan de onderkant midden tussen de tandwielen. Kijk naar de tandjes van het achtertandwiel; zijn deze scherp en wijzen ze een richting uit; vervangen!

Is de ketting onbeschadigd; dus geen missende rolletjes of schakels die niet meer goed scharnieren? Anders vervangen en vervang altijd de hele kettingset tegelijk.

Smeren niet vergeten: gemiddeld elke 500 km of vaker als je door de regen rijdt. Smeer altijd NA de rit, nooit VOOR de rit i.v.m. het wegslingeren van het kettingvet als het er net op zit. Meer info vind je hier.

Tip 11: Check je koelvloeistof


Tip 11: Check je koelvloeistof

Zoek het expansievat om evt. bij te vullen. Daar is ook het minimum en maximum peil van de koelvloeistof te vinden. Controleer dit bij een koude motor; alleen dan is het realistische peil af te lezen.

Tip 12: Check je helm


Tip 12: Check je helm

Je helm is hoofdzaak. Is hij niet te oud geworden? Gemiddeld gaat een helm 5 jaar mee, bij intensief gebruik korter. Met name de binnenschaal verliest steeds meer dempende werking door huidvetten, haarproducten, transpiratievocht en dergelijke.

Ben je afgevallen of dikker geworden? Of ben je van de winter voor het kapseltje biljartbal gegaan? Dan is de kans groot dat de helm niet meer goed past. Kom bij twijfel naar onze winkel, dan checken we het even voor je. Vaak kunnen we de pasvorm binnen bepaalde grenzen aanpassen door een andere maat wangstukken te monteren en bij veel SHOEI helmen kunnen we ook de rest van de pasvorm aanpassen.

Maar nog leuker is natuurlijk beginnen met een fonkelnieuwe helm.

Tip 13: Prepareer je kleding


Tip 13: Prepareer je kleding

Was je textiele kleding met een speciaalwasmiddel en gebruik een impregneermiddel om vuil en wateropname van het weefsel te voorkomen. Moderne membranen moeten regelmatig gewassen worden om hun admende vermogen te behouden en om waterdicht te blijven. Leren kleding even insmeren met lederbalsem of leer-spray

Tip 14: Of je worst lust


Tip 14: Of je worst lust

Prepareer je buikje met een vol gevoel en zorg voor energie de hele rit lang: een lekker broodje UNOX, helemaal gratis bij MotoZoom op zaterdag en zondag. Een een gezellig bakkie pleur erbij hebben we ook. Blijf je lekker allert ;)

HET FEEST KAN BEGINNEN!
HET FEEST KAN BEGINNEN!
Laagste prijs garantie
Snelle verzending
Gratis verzendkosten
Gratis betaalkosten
Gratis 1 jaar retourneren
Achteraf betalen