shop
0

Bloggen

Over de blogger


- Rejoh

Wanneer moet je je helm vervangen?

Geplaatst Thursday, April 12, 2018 - door
Op een helm staat geen houdbaarheidsdatum, en daar wordt de laatste tijd flink over gesdiscussierd of dat niet wél zou moeten. Het is nu zo dat veel mensen denken dat een helm oneindig lang meegaat als je er nooit een ongeval mee hebt. Volgens fabrikanten is dit echter niet het geval, de meeste adviseren om een nieuwe helm te kopen en je oude helm weg te doen als deze 5 jaar oud is. Is dit een verkooppraatje? Of jezelf indekken in het geval van een rechtzaak? Of is het de waarheid, en waarom dan?

Waarom is een helm na 5 tot 7 jaar rijp voor vervanging?

Lijm, hars en andere materialen die worden gebruikt in de helmproductie, zijn maar tot op zekerhe hoogte 'stabiel'. Factoren zoals hitte, UV licht, transpiratievocht, huidvetten, haarproducten en cosmetica en schoonmaakmiddelen zorgen ervoor dat de materialen van de helm aangetast raken en daardoor zijn impact absorberende werking langzaam maar zeker kwijt raakt. Vooral de binnenschaal van de helm is daar het slachtoffer van. Ook de 'normale' slijtage en het verouderen van de materialen draagt bij aan het verslechteren van de functionaliteit van de motorhelm.  Bovendien staat de technologie in 5 jaar niet stil en zijn nieuwere helmen in de regel weer een stuk veiliger.

De veroudering van de helm heeft voor een deel te maken met de gebruiksintensiteit. Als je dagelijks in je helm transpireerst en huidvetten achterlaat, dan heeft dat meer effect dan wanneer je hem maar die keer per jaar draagt. De door de meeste fabrikanten genoemde 5  jaar moet je dan vooral ook zien als vuistregel. Professionele motorrijders zoals motoragenten krijgen in de regel jaarlijks een nieuwe helm van hun werkgever, en dat is dan ook vaak echt nodig. Daarentegen repareert SHOEI nog helmen tot 10 jaar oud als ze nog weinig slijtage vertonen. 

Helm vervanging checklist

Over het algemeen wordt aangeraden je helm te vervangen als...
  • die een flinke klap opgevangen heeft (per ongeluk van de trap laten vallen) of als je een ongeluk gehad hebt
  • de voering en/of het sluitingssysteem los beginnen te hangen of als die er afgeleefd uit beginnen te zien
  • als die te los is gaan zitten. Dat gebeurt eigenlijk altijd ongemerkt. Test dit door de helm op te zetten, de sluiting vast te maken en je hoofd heen en weer te schudden. Beweegt de helm afzonderlijk van je hoofd? Dan is het tijd voor een nieuwe! Twijfel je? Kom even langs in een van onze winkels
  • als er inkepingen te zien zijn in de helmschaal en/of witte krassen op oppervlakken met zwarte verf
Ziet je helm er nog tiptop uit? Vervang deze dan toch na 5 tot 7 jaar (afhankelijk van het aantal keer gedragen) vanaf de productie-datum of de eerste keer dat je hem hebt gebruikt, om er zeker van te zijn dat je veilig op de motor zit! Want onthou goed: je helm is hoofdzaak!
 Wanneer moet je je helm vervangen?
Wanneer moet je je helm vervangen?
Laagste prijs garantie
Snelle verzending
Gratis verzendkosten
Gratis betaalkosten
Gratis 1 jaar retourneren
Achteraf betalen