shop
0

Bloggen

Over de blogger


-

Wanneer moet je je helm vervangen?

Geplaatst Thursday, April 12, 2018 - door
Op een helm staat geen houdbaarheidsdatum. Het is daarom niet gek dat veel mensen denken dat een helm oneindig lang meegaat als je er nooit een ongeval mee hebt gehad. Volgens fabrikanten is dit echter niet het geval, zij adviseren om een nieuwe helm te kopen en je oude helm weg te doen als deze 3 tot 5 jaar oud is. Is dit een verkooppraatje? Of jezelf indekken in het geval van een rechtzaak? Of is het de waarheid? En waarom dan?

Waarom is een helm na 3-5 jaar rijp voor vervanging?

Nee, er is geen officieel onderzoek gedaan naar dit onderwerp, maar lijm, hars en andere materialen die worden gebruikt in de helmproductie, kunnen de het materiaal waarvan de voering is gemaakt beïnvloeden. Verder kunnen haarolie, lichaamssappen (zoals zweet) en cosmetica, maar ook de 'normale' slijtage allemaal bijdragen aan het verslechteren van je helm. Producten op petroleum-basis die je in bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen, verf en benzine aantreft kunnen ook je helm aantasten en ervoor zorgen dat die dus minder goed werkt als je hem nodig hebt. Bovendien staat de technologie in 5 jaar ook niet stil en zijn nieuwere helmen ook weer een stuk veiliger.

Helm vervanging checklist

Over het algemeen wordt aangeraden je helm te vervangen als...
  • ...die een klap opgevangen heeft (ook als je hem per ongeluk een paar keer hebt laten vallen)
  • ...de voering en/of het sluitingssysteem los beginnen te hangen of als die er afgeleefd uit beginnen te zien
  • ...als die te los zit. Test dit door de helm op te zetten, de sluiting vast te maken en je hoofd heen en weer te schudden. Beweegt de helm afzonderlijk van je hoofd? Dan is het tijd voor een nieuwe!
  • ...als er inkepingen te zien zijn in de helmschaal en/of witte krassen op oppervlakken met zwarte verf
Ziet je helm er nog tiptop uit? Vervang deze dan binnen 5 jaar (afhankelijk van het aantal keer gedragen) vanaf de productie-datum of de eerste keer dat je hem hebt gebruikt om er zeker van te zijn dat je veilig op de motor zit!
 Wanneer moet je je helm vervangen?
Wanneer moet je je helm vervangen?
Laagste prijs garantie
Snelle verzending
Gratis verzendkosten
Gratis betaalkosten
Gratis 1 jaar retourneren
Achteraf betalen