shop
0

Bloggen

Over de blogger Laurens van Stokkum


Laurens van Stokkum - 23 jaar oud en een trotse eigenaar van een Ducati Monster uit 1994. Hij is gek van alles op twee wielen en wil met zijn blog's zoveel mogelijk motorrijders helpen het juiste product te vinden.

Helm passen: hier moet je op letten

Geplaatst Wednesday, August 3, 2016 - door Laurens van Stokkum

Dat een helm goed moet zitten is over het algemeen wel bekend. Maar wanneer zit een helm goed en waarom is dit zo belangrijk? Antwoord op deze vragen worden je in deze blog helemaal helder.

Waarom een helm perfect moet zitten

Een helm beschermt een van de belangrijkste delen van het lichaam. Helmfabrikanten doen hun uiterste best om er voor te zorgen dat de helm de klap van de impact opvangt, zodat jouw hoofd alle ellende bespaard blijft. Maar als de helm niet perfect om het hoofd zit, kan hij zijn werk niet optimaal doen.

Tijdens een crash is het moment dat je de helm het hardst nodig hebt. Op het moment van impact komt er enorm veel druk op de helmschaal te staan, die op zijn beurt de krachten absorbeert en niet doorgeeft aan het menselijk hoofd dat er in verstopt zit. Maar als de helm niet naadloos aansluit kan deze tijdens de enorme druk van de impact gaan schuiven en/of zelfs worden afgerukt. En als dat gebeurt, kan helm zijn werk niet meer optimaal uitoefenen. Rijden met een helm met de juiste pasvorm, is dus net zo belangrijk als het überhaupt dragen van een helm.

Pasvorm

Maar hoe weet je nou of de helm die je op je kop hebt goed zit? Dat is een kwestie van passen. Zo is het mogelijk dat bijvoorbeeld een Shark helm helemaal top zit, maar dat een vergelijkbare helm van HJC voor geen meter aansluit. Dit komt omdat ieder merk zijn eigen helmschaal ontwikkeld. Dat in combinatie met de persoonlijke vorm van ieder zijn hoofd zorgt ervoor dat iedereen dezelfde helm anders ervaart. Zelfs verschillende type helmen van het zelfde merk kunnen qua pasvorm nog verschillen.

Wanneer zit een helm goed?

Oke dus we weten nu dat een helm goed moet zitten en de juiste pasvorm moet hebben. Maar waar let je dan op om dit te bepalen? De perfecte pasvorm van een helm is een combinatie van diverse factoren:

Maat bepalen

De eerste stap is het bepalen van de juiste maat helm. Over het algemeen komt dit tussen de verschillende helmmerken redelijk overeen, maar het kan soms voorkomen dat jouw hoofd precies tussen twee helmmaten in zit. Dan kan je bijvoorbeeld bij een Schuberth helm maat M hebben, terwijl bij een Shoei helm maat L de juiste is.
De maat kan je zelf bepalen door het hoofd op te meten. Meet ongeveer 2 centimeter boven de wenkbrauwen de omtrek van het hoofd. Wat geeft de centimeter aan?

 • XXS is 51/52 cm
 • XS is 53/54 cm
 • S is 55/56 cm
 • M is 57/58 cm
 • L is 59/60 cm
 • XL is 61/62 cm
 • XXL is 63/64 cm

Een andere methode is door simpelweg te proberen;

 1. Zet de helm op.
 2. Pak met twee handen de voorkant van de helm beet
 3. Beweeg de helm met een stevige beweging van links naar rechts en terug.
 4. Hoever draait de helm terwijl je jouw hoofd stil houdt in de helm?
 5. De grens ligt ongeveer een centimeter speling.

Komen je wangen los van de wangkussens? Is het eenvoudig om de helm van links naar rechts te bewegen zonder dat je hoofd mee draait? Probeer een maatje kleiner. Herhaal de bovengenoemde stappen met een kleinere maat helm, totdat deze goed aansluit en je hoofd niet of nauwelijks nog kan bewegen in de helm.

Geen drukpunten

Nu weet je de juiste maat helm, maar dan zijn we er nog niet. Naast de juiste maat is het essentieel dat de helm ook lekker zit. Logisch, want waarschijnlijk ga jij heel wat uurtjes doorbrengen met die nieuwe helm op je kop. Een nieuwe helm kan een flinke uitgave zijn, dus een beetje comfort is helemaal geen gekke eis.

Zelf voelen of een helm comfortabel zit, is dus ook een zeer belangrijk punt van de zoektocht naar de juiste helm. Let hierbij op specifieke druk- of knelpunten op het hoofd. Voel je de helm ergens tegen je hoofd aandrukken? Dan is het foute boel. Ook mag de helm op het voorhoofd absoluut niet klemmen of drukken. Voel je ergens een lichte druk, maar ben je niet zeker van je zaak? Hou voor de zekerheid de helm 10 minuutjes op. Worden de drukpunten erger? Dan is dit niet jouw helm. Die drukpunten worden significant vervelender naarmate je de helm langer draagt en bezorgen je een beste bak hoofdpijn. Probeer eens een ander merk of een ander type.

Heb je helemaal geen last van drukpunten, maar zit de helm gewoon goed? Let dan nog even op de hieronder genoemde punten.

Omhoog en omlaag

Nog een test om te kijken of de helm goed aansluit. Probeer eens als de helm dicht is, deze vanaf de achterkant van je hoofd te trekken. Verschuift de helm niet meer dan en paar centimeter, dan is het in orde. Als de helm via deze beweging afgedaan kan worden is dit wederom niet de juiste maat. Probeer een kleiner exemplaar of kijk eens naar een ander merk.

Dus; de helm zit goed als

Kort gezegd moet de helm aan een paar strenge voorwaarden voldoen. Ten eerste moet de maat goed zijn. Dit bepaal je door de bewegingsruimte van het hoofd in de helm te bepalen. Als de maat goed zit, is het belangrijk te analyseren of de helm lekker zit. Let vooral goed op drukpunten en knellingen bij het voorhoofd. Zit de helm na 10 minuutjes passen nog steeds lekker? Dan is dit jouw helm!

Een ruim aanbod motorhelmen vind je in de Motozoom winkels en op de website. Twijfel je over de juiste maat? Kom gerust langs in een van onze vestigingen en dan kijken een van de experts even met je mee.

Helm passen: hier moet je op letten
Helm passen: hier moet je op letten
Laagste prijs garantie
Snelle verzending
Gratis verzendkosten
Gratis betaalkosten
Gratis 1 jaar retourneren
Achteraf betalen