shop
0

Bloggen

Over de blogger Laurens van Stokkum


Laurens van Stokkum -

GORE-TEX® producten uitgelegd

Geplaatst Friday, March 11, 2016 - door Laurens van Stokkum

Het gebruik van GORE-TEX® in motorjassen is de laatste jaren exponentieel toegenomen. Bij MotoZoom zijn  we officieel GORE-TEX Expert dealer. Je vindt onze GORE-TEX collectie hier. Maar ook de techniek staat niet stil en verschillende type GORE-TEX® membranen volgen elkaar in een rap tempo op. De hoogste tijd dus om een eenvoudig GORE-TEX® overzicht te creëen. We leggen de betekenis van GORE-TEX® uit, de productwerking en de verschillende GORE-TEX® producten.

GORE-TEX®, wat is dat?

Het begon allemaal in 1969, toen Bob Gore zijn eerste waterdichte membraan ontwikkelde. Met membraan bedoelen we eigenlijk een laag stof dat in combinatie met een ander type kledingstuk gebruikt kan worden. Hoewel een waterdichte stof ontwikkelen niet heel moeilijk is (zie regenpakken), is het een stuk lastiger om de stof waterdicht maar toch ademend te houden. Deze membranen worden gebruikt diverse producten zoals motorjassen, motorbroeken, motorhandschoenen en zelfs motorlaarzen.

Bijzonder aan GORE-TEX® is dat ze extreem hoge producteisen stellen aan alles waar hun naam op komt te staan. Dit doen ze om ervoor te zorgen dat de garantie 'GORE-TEX® keeps you dry' altijd en overal waar gemaakt wordt. Om deze garantie nog eens extra kracht bij te zetten wordt ieder GORE-TEX® product van levenslange garantie voorzien. Mocht het product op gegeven moment toch water gaan doorlaten, vervangt of repareert GORE-TEX® kosteloos.

Verschillende membranen gebruikt in motorkleding

In de GORE-TEX® producten worden verschillende soorten membranen toegepast. De meest gebruikte membranen worden hieronder verder uitgelegd zodat jij precies weet welk membraan het best past bij jouw rijgedrag
 

GORE-TEX® Pro

De Pro serie van GORE-TEX® is, zoals de naam al doet vermoeden, het topsegment uit de GORE-TEX® collectie. Alleen de nieuwste en meest geavanceerde technieken worden voorzien van het Pro label waarin de meest ademende, meest robuuste en langdurige water en winddichte stoffen worden gebruikt. Deze serie is dan ook speciaal ontwikkeld voor de professionele rijder of de doorgewinterde avonturier. De speciale drielaagse constructie wordt direct tegen de buiten-laag van het product aangebracht, met als grote voordeel dat er geen water en wind door de buitenste laag van de jas of broek doordringt. Hierdoor is er geen gewichtstoename en is de jas of broek snel weer droog. Uiteraard blijft het product volledig ademend, zodat jouw lichaamswarmte en transpiratie gewoon kan worden afgevoerd.
 

GORE-TEX® Z-Liner

De GORE-TEX® producten met een Z-liner membraan voorzien de ambitieuze toerrijder van hoog comfort in alle weersomstandigheden. De jas of broek heeft een zeer hoge water- en winddichtheid in combinatie, maar blijft wel ademend zodat transpiratie weg gevoerd kan worden. In tegenstelling tot de Pro serie, is het waterdichte GORE-TEX® membraan van de Z-Liner niet direct tegen de buitenkant van de jas of broek aangeplakt, maar hangt als het waren tussen de buiten-laag en de voering in een Z-vorm. Het voordeel hiervan is dat het water dat door de buitenste laag van dejas dringt direct naar beneden wordt afgevoerd, zonder dat het op jouw lichaam terecht komt. Het nadeel van de Z-Liner constructie is dat de regen wel door de buiten-laag van de jas kan dringen, waardoor de isolerende werking verminderd naarmate de jas natter wordt. Ook het opdrogen van de jas kan langer duren dan bij een laminaatconstructie zoals hierboven staat omschreven. Daarnaast is een Z-Liner membraan lastiger te ventileren, omdat de wind vanuit de ventilatieritsen vaak niet direct op de huid terecht komt, maar tussen de lagen in.

GORE-TEX® 3-Layer

GORE-TEX® 3-lagen producten worden gekenmerkt door zijn lichte, ruimte besparende eigenschappen. In tegenstelling tot andere GORE-TEX® producten is de 3-lagen constructie heel eenvoudig op te bergen in een rugzak of onder het zadel. Het werkt als volgt: Het GORE-TEX® membraan hangt net als bij een Z-Liner in de binnenkant van de jas of broek, maar is in tegenstelling bij een laminaat of Z-Liner wel uitneembaar. Hierdoor kan het product gebruikt worden voor meerdere doeleindes. Zo kan bij zomers en droog weer het GORE-TEX® membraan uit de jas worden geritst, om vervolgens als opgevouwen pakketje onder het zadel te kunnen worden weggestopt. De jas is dan een heerlijk ventilerende jas en dus goed te gebruiken bij hogere tempraturen. Mocht je plotseling wel in een regenbui terecht komen, kan het membraan ook over de jas en broek worden aangetrokken, waardoor je snel voorzien bent van een waterdicht en ademend pak! Mocht het nou wat minder weer zijn, bijvoorbeeld als je in de herfst rijdt, dan laat je het membraan gewoon aan de binnenkant van de jas zitten, waardoor je een warme en isolerende jas hebt die tevens volledig waterdicht is.

Wat maakt GORE-TEX® zo bijzonder?

Het GORE-TEX® membraan bevat 1.4 miljard microscopische poriën per vierkante centimeter. Deze poriën zijn 20 000 keer kleiner dan een waterdruppel, maar 700 keer groter dan waterdamp. Dit maakt het GORE-TEX® volledig waterdicht aan de buitenkant, maar wel ademend aan de binnenkant. 

Het stikken van de naden gebeurt ook op een speciale manier. Aangezien iedere stik een lek is, heeft GORE-TEX® hier iets op bedacht. Ze noemen het zelf GORE-SEAM® tape. Het is een waterdichte tape die over iedere stiknaad wordt geplakt, om zo te garanderen dat ook de naden geen druppel water kan doordringen. In gecertificeerde fabrieken worden alle naden van alle GORE-TEX® producten voorzien van een dergelijke afwerking. 

GORE-TEX® heeft zeer selecte productie faciliteiten waar motorkleding met het GORE-TEX® logo verwerkt mag worden. In deze fabrieken wordt de productie van de GORE-TEX® producten constant gecontroleerd om zo de kwaliteit te waarborgen. Mocht het product op wat voor een manier dan ook toch water doorlaten, biedt de levenslange garantie altijd mogelijkheid tot herstel of vervanging!

GORE-TEX® in motorkleding
GORE-TEX® in motorkleding
Laagste prijs garantie
Snelle verzending
Gratis verzendkosten
Gratis betaalkosten
Gratis 1 jaar retourneren
Achteraf betalen