shop
0

Bloggen

Over de blogger


-

Hoe zet je je motor nou ècht goed op slot?

Geplaatst Monday, July 2, 2018 - door

Het is de nachtmerrie van menig motorbezitter: je loopt naar de plek waar je je motor voor het laatst hebt neergezet, om erachter te komen dat je schatje daar niet meer staat. Of alleen nog een doorgeknipt slot. Dan kun je wel janken natuurlijk! Gelukkig is dat niet aan de orde en helpen de volgende tips je ervoor te zorgen dat dit niet (snel) gaat gebeuren.

Zorg dat de dief lang bezig is


Goed op slot zetten, die motorfiets van je

Om het pakrisico voor de dief te vergroten, moet je ervoor zorgen dat hij zoveel mogelijk vertraagd wordt terwijl hij je motor probeert te stelen. Elk slot is immers binnen 30 tot 180 seconden open te krijgen, zelfs de betere. Als een dief ziet dat hij waarschijnlijk veel tijd moet besteden aan het stelen van jouw motor, dan zal hij eerder geneigd zijn het te laten voor wat het is. Gebruik daarom minimaal 2 sloten op je motor (naast je stuurslot), zodat de dief meer kennis, gereedschap en vooral tijd nodig heeft om je motor te kunnen stelen.

Zorg voor een goede locatie


Goed op slot zetten, die motorfiets van je

Je motor op de goede plek zetten scheelt ook al de helft. Het liefst zet je hem natuurlijk in een berging, schuur, garage of eventueel in de tuin (met schutting), zodat 'ie uit het zicht is. Heb je die luxe niet? Zorg er dan voor dat je hem parkeert op een drukke, verlichte plek en dan het liefst met een mogelijkheid om hem ergens aan vast te maken. Gebruik bovendien een motorhoes, zodat je niet of moeilijk kunt zien wat voor mooie motor het is. Ga je naar de TT is Assen? Zet je motor dan naast een gewildere motor of een motor die minder goed is afgesloten. Een andere optie is om hem aan het kettingslot van de motor van je buurman vast te maken, we zijn ten slotte motormaatjes?

Wat voor sloten zijn het beste?


Goed op slot zetten, die motorfiets van je

Kies altijd voor een ART4- of ART5- goedgekeurd slot. ART staat voor ANWB RAI TNO, de organisaties die hierin vertegenwoordigd zijn. Dit keurmerk wordt door verzekeraars geëist, lees maar in je polisvoorwaarden. Vaak zijn er ook nog aanvullende eisen, zoals een vloer- of wandanker. Heb je al zo'n slot in je bezit? Kijk dan regelmatig of je slot nog wel het keurmerk heeft op de website van ART. Doordat dieven steeds slimmer worden, kan het zijn dat jouw slot alweer gedateerd wordt en dus ook niet meer ART-gekeurd is. Dit kan ook gevolgen hebben voor je verzekering. Zoals we verder eerder schreven, kun je je motor het beste met 2 sloten op slot zetten; een ketting- en remschijfslot. Maak dat kettingslot het liefst ergens aanvast, zoals een anker of een lantaarnpaal.

Hoe moeilijk het is voor dieven om je motor te stelen?


Goed op slot zetten, die motorfiets van je

Alleen stuurslot:
fluitje van een cent.
Stuurslot + remschijfslot:
geen probleem, er is immers maar 1 wiel geblokkeerd.
Stuurslot + remschijfslot + kettingslot:
wordt al lastig als de dief geen bestelbusje bij zich heeft, er zijn immers 2 wielen geblokkeerd.
Stuurslot + remschijfslot + kettingslot ergens aan vast gemaakt:
veel dieven haken hier af, want het duurt te lang en de kans dat ze gepakt worden is erg groot.

Hoe kan ik mijn motor het beste ergens aan vastmaken?

Maak je motor zo hoog mogelijk vast met een ketting- of beugelslot. Op die manier kan een dief met een betonschaar de grond niet gebruiken as hefboom, door er met zijn hele gewicht op te gaan hangen. Zorg er dus voor dat het ketting- of beugelslot de grond niet raakt en kan raken.

Ook in de tuin en de berging goed op slot


Bewaar je reservesleutel op een veilige plek, die minder snel bereikbaar is. Onthoud deze plek wel, anders heb je een probleem als je je originele sleutel kwijtraakt. Leg de reservesleutel dus niet in je schuurtje neer. Zorg dat je altijd 2 sleutels van je motorslot hebt. Sommige verzekeraars eisen dat je die kunt laten zien als je motor gestolen is.

Elektronische beveiliging: Alarm

Alleen een alarm is niet voldoende, want zeg nou zelf, wie kijkt er nou echt van op als er een alarm afgaat? Gebruik dus altijd minimaal 1 slot. Dat maakt het voor dieven lastiger om hem rustig in een busje te zetten. Let er wel op dat een alarm je accu leeg kan trekken, zeker als je weinig rijdt (in de winter bijvoorbeeld). Een goed alarm werkt in combinatie met een startonderbreker, maar dat helpt dan weer niet als de dieven een bestelbusje bij zich hebben.

Gestolen motor terugvinden

Om je motor beter te beveiligen, kun je gebruik maken van GPS-tracking apparatuur, zoals de TrackJack. Door middel van dit apparaatje kun je op je computer of smartphone zien waar je motor staat. Ook krijg je een melding als het apparaatje van de accu los wordt geklikt bij sabotage. Het jammere is alleen dat een professionele dief die tracker vrij gemakkelijk kan storen.

Verzekering

Zorg voor een goede anti-diefstalverzekering. Check bovendien elk jaar je polisvoorwaarden. Het kan namelijk zijn dat er voorwaarden veranderd zijn voor je motor, waardoor je misschien meer maatregelen moet treffen om nog verzekerd te zijn tegen diefstal. Motoren in de hogere prijsklasses moeten bijvoorbeeld ook 's nachts binnen of ergens aan vaststaan.

Aangifte en social media

Is je motor ondanks alle maatregelen toch gestolen? Ga dan gelijk op onderzoek uit in je directe woonomgeving. Vaak stelen dieven je motor en laten ze hem ergens in een steegje of in de bosjes. Ze halen hem dan later op. Doe daarnaast zo snel mogelijk aangifte bij de politie. Zet ook een bericht over de diefstal op social media zoals Facebook en Twitter. Vermeld hierin het kenteken van je motor met het liefst een duidelijke foto van het voertuig. Op deze manier zijn er in het verleden al heel wat auto's, motoren en bromfietsen teruggevonden.

Diefstal bij proefrit

Diefstal gebeurt niet alleen als je er zelf niet bij bent. Ook als je je motor te koop hebt staan en iemand een proefrit maakt, kan deze besluiten om niet terug te komen. Wat je hiertegen kunt doen? Maak een foto van de potentiële koper. Vermeld dit ook in je advertentie of in je mail- of telefooncontact. Proefrit = op de foto. Wil hij of zij dat liever niet en haakt 'ie daarom af? Dan weet je al dat het foute boel is. Een echt geïnteresseerde zal jouw standpunt begrijpen. Dieven willen trouwens ook nog wel eens autosleutels afgeven, maar wie zegt dat deze sleutels bij zijn auto horen? Of dat die auto gestolen is? Kijk dus goed uit als je via bijvoorbeeld Marktplaats je motor verkoopt!
Bekijk alle sloten bij MotoZoom

Hoe zet je je motor nou ècht goed op slot?
Hoe zet je je motor nou ècht goed op slot?
Laagste prijs garantie
Snelle verzending
Gratis verzendkosten
Gratis betaalkosten
Gratis 1 jaar retourneren
Achteraf betalen