shop
0

Bloggen

Over de blogger Laurens van Stokkum


Laurens van Stokkum - 23 jaar oud en een trotse eigenaar van een Ducati Monster uit 1994. Hij is gek van alles op twee wielen en wil met zijn blog's zoveel mogelijk motorrijders helpen het juiste product te vinden.

De verschillende soorten motorhelmen uitgelegd

Geplaatst Wednesday, August 10, 2016 - door Laurens van Stokkum

Ben je aan het oriënteren voor een nieuwe motorhelm? Bij Motozoom helpen we je graag met het maken van de juiste keuze. Daarom worden in dit artikel de grootste verschillen tussen de verschillende soorten motorhelmen verder uitgelegd.

Integraalhelmen

Grofweg zijn er drie verschillende type motorhelmen. Dat zijn integraalhelmen, systeemhelmen en jethelmen. Uiteraard zijn er meer sub categorieën, zoals crosshelmen en kinderhelmen. Maar de drie belangrijkste soorten worden hier uitgelicht. Te beginnen het meest voorkomende type: de integraalhelm.

Een integraalhelm is een helm waarbij het kinstuk vast zit aan de helm. Op deze manier wordt het hele hoofd omsloten, dit in tegenstelling tot een jethelm. Maar daarover later meer. Het enige beweegbare deel van een integraalhelm is het vizier. Als het vizier zich in gesloten positie bevindt, is het hoofd compleet afgesloten.

Voordelen van een integraalhelm zijn:

 • veilig
 • Ook beschermend tegen kou
 • relatief stil
 • aerodynamisch

Een integraalhelm is de meest veilige helm die er bestaat. Dat komt omdat bij een integraalhelm het grootste deel van het hoofd bedekt wordt. Zijn de andere twee type helmen dan niet veilig? Zeker wel, en alle helmen die wij verkopen hebben een Europees veiligheidskeurmerk. Maar bij een integraalhelm is ook de kin altijd beschermd, dit in tegenstelling tot systeem- en jethelmen. Dit kinstuk heeft trouwens nog een voordeel, het houdt de regen en de koude wind buiten de deur. Daarnaast is een integraalhelm voor het rijden op serieus hoge snelheden de meest geschikte kandidaat. Vaak (niet altijd) zijn de integraalhelmen de meest stille en de meest aerodynamische helmen, zeker in vergelijking met systeem- en jethelmen.

Nadelen van een integraalhelm zijn:

 • Warm bij hete zomerdagen
 • Kan een opgesloten gevoel veroorzaken
 • Moeilijk om gesprekken te voeren met helm op
 • Kan problemen veroorzaken bij brildragers

Uiteraard zitten er ook een paar nadelen aan zo'n integraalhelm. Zo kunnen ze erg warm zijn als de temperaturen hoog oplopen. Doordat er maar een kleine opening in de helm zit, wordt de rijwind niet over het hele gezicht verdeeld. Daarnaast kan de omsloten helm een claustrofobisch gevoel veroorzaken. Praten met een integraalhelm op gaat ook niet echt lekker. Tot slot kunnen brildragers wat problemen ervaren met een integraalhelm. Toch wordt hier steeds vaker rekening mee gehouden bij de ontwikkeling van een nieuwe helm, waardoor dit nadeel steeds zeldzamer wordt.Integraalhelmen

Systeemhelmen

Systeemhelmen lijken veel op integraalhelmen, maar de naam verklapt al het grote verschil. Want een systeemhelm is eigenlijk een helm met een systeem waarbij het kinstuk omhoog geklapt kan worden. Dat betekent dat een systeemhelm in dichte positie gelijk is aan een integraalhelm, maar in open positie meer weg heeft van een jethelm.

Ooit werden de eerste systeemhelmen speciaal ontwikkeld voor motoragenten. Zo konden ze beter communiceren met overtredende weggebruikers, zonder de helm helemaal te hoeven afzetten. De eerste populaire systeemhelm heette ook de BMW "System 1", vandaar ook de naam systeemhelm. Tegenwoordig is de systeemhelm niet meer weg te denken uit het helmenaanbod. Ook de kwaliteit van de systeemhelmen is in de loop der jaren flink verbeterd en bij iedere moderne systeemhelm werkt het 'systeem' nagenoeg feilloos.

Wat veiligheid van een systeemhelm betreft bestaan er nogal wat verwarringen. Is bijvoorbeeld een systeemhelm nou net zo veilig als een integraalhelm? Nou hier kunnen we vrij duidelijk over zijn. Ja systeemhelmen zijn net zo veilig als integraalhelmen. Alle systeemhelmen bij Motozoom hebben het ECE20.05 keurmerk. Dat keurmerk is te herkennen aan de letter 'P' in het label van de helm. Dit keurmerk is gelijk aan die van een integraalhelm. Echter is het zo dat een aantal systeemhelmen enkel gekeurd zijn in gesloten positie, en niet in geopende stand. Het is daarom in Nederland verboden om te rijden met een open systeemhelm als deze enkel de letter 'P' in de voering. Er zijn ook systeemhelmen waarbij die letter P is aangevuld met de letter J van Jet (ziet er uit als 'P'J'). Dat betekent dat ze ook veilig zijn bevonden in open positie en waarbij het dus ook is toegestaan deze open te dragen tijdens het rijden. Voorbeelden van dergelijke helmen zijn de Shark Evo One en de Roof Boxer V8

Voordelen van een systeemhelm zijn:

 • Dezelfde voordelen als een integraalhelm
 • Kinstuk is opklapbaar
 • Makkelijker communiceren
 • Mogelijkheid helm op te laten tijdens stops of pauzes

Nadelen van een systeemhelm zijn:

 • Kunnen zwaarder zijn dan vergelijkbare integraalhelmen
 • Oogt groot
 • Niet toegestaan/comfortabel om te rijden in open stand (uitzonderingen daar gelaten)
Systeemhelmen

Jethelmen

Tot slot zijn er nog de jethelmen, of pothelmen zoals ze ook wel genoemd worden. Een jethelm is het type helm dat het meest open is. Dat wil zeggen: het hoofd zit volledig omsloten, maar het gezicht is helemaal vrij. Liefhebbers ervaren vaak met een jethelm hetgeen wat volgens hen het dichtst bij het echte 'motorgevoel' in de buurt komt. Dit omdat de rijwind met een jethelm vol op je gezicht staat, waardoor het motorrijden nog een extra dimensie krijgt. Toch is een jethelm niet in iedere omstandigheid even geschikt. Daarom het rijtje voor- en nadelen hieronder.

Wat veiligheid betreft staat een jethelm vaak ter discussie. Alle jethelmen die Motozoom aanbiedt zijn voorzien van het Europese veiligheidskeurmerk. Dus een jethelm doet zijn werk, het opvangen van een klap, net zo goed als ieder andere helm. Toch ontbreekt er bij een jethelm de kinbak. Mocht je onverhoopt tijdens een val toch terecht komen op de voorkant van je gezicht, dan kan de jethelm hier geen extra bescherming bieden. Dit in tegenstelling tot de integraal en systeemhelmen (mits in gesloten positie).

Voordelen van een jethelm zijn:

 • vrij gevoel
 • breed zichtveld
 • Koel in de zomer
 • verkrijgbaar in vele verschillende stijlen

Nadelen van een jethelm zijn:

 • Geen bescherming aan de onderkant van de helm
 • Last van koude wind (traanogen)
 • Last van vliegen
 • Minder stil
 • Niet ideaal voor hogere snelheden (helm kan gaan 'liften')
Jethelmen

Tot zover de uitleg over de drie verschillende motorhelmen: integraalhelmen, systeemhelmen en jethelmen. Ben je benieuwd waar je op moet letten tijdens het passen van een helm? Check dan dit artikel. Meer informatie of persoonlijk advies? Kom langs in Amsterdam, Apeldoorn of Utrecht!

De verschillende soorten motorhelmen uitgelegd
De verschillende soorten motorhelmen uitgelegd
Laagste prijs garantie
Snelle verzending
Gratis verzendkosten
Gratis betaalkosten
Gratis 1 jaar retourneren
Achteraf betalen