shop
0

Klustips – Bellypan monteren

 

De meeste motorrijders geven hun lievelingsspeeltje vaak een personal touch. Zo onderscheid je je van de massa en vaak maak je het gewoon mooier en veel meer van jezelf, zodat het echt een fiets wordt waar je nog even naar omkijkt als hem ergens parkeert. De montage van een bellypan is een van die dingen waarmee je je eigen looks creëert en het maakt je motor helemaal af. Bodystyle is zo'n firma die een groot aantal van deze bellypans in huis heeft. Compleet met montagekit en vaak al gespoten in de juiste kleur is de montage een klus die je een tevreden gevoel zal geven.

 

Aan de slag!
De montage is simpel en rechttoe rechtaan. Het enige gereedschap dat je nodig hebt is een kruiskopschroevendraaier en een setje inbussleutels in de gangbare maten. Verder moet je even zorgen voor een prettige muziek-terwijl-u-werkt en wat te drinken en je kan aan de slag. Zet je motor stevig op de middenbok of paddockstand voor je begint, dat werkt het makkelijkst en je kan dan overal bij. Het is slim om een schone zachte lap in de buurt te hebben om de spoiler op te leggen voor de montage om deze krasvrij te kunnen monteren.

Mocht je een bellypan op de kop hebben getikt die nog niet is gespoten, monteer deze dan wel alvast even om te zien of alle ophangpunten juist zijn en gaan hem pas later definitief monteren als alles in orde is en het de juiste kleur heeft.

De code voor de originele kleur kan je vaak vinden bij het framenummer of onder het zitje op een daar bevestigd schildje. Ook kan het in je werkplaatshandboek of instructieboekje staan, en anders biedt de lakspecialist of dealer uitkomst.

Nu gaan we de bellypan monteren. Als voorbeeld hebben we een Kawasaki Z750 van 2007 genomen.

stap 1

Houders bevestigen aan de motorophanging

Houders bevestigen

Houders bevestigen aan de motorophanging

Bevestig eerst de meegeleverde houders in de rijrichting aan de motorophanging. Later zet je deze goed vast als je de bellypan vastzet. Voor elk type motor bestaan er aparte montage-instructies die met de bellypan worden meegeleverd.

stap 2

Plaatsen van rubberen spacers tussen houders en bellypan

Plaatsen van rubberen spacers

Plaatsen van rubberen spacers tussen houders en bellypan

Plaats tussen de houder en de bellypan de meegeleverde rubberen afstandsstukken. Deze zijn van belang om motortrillingen te dempen zodat je bellypan netjes zonder scheuren blijft.

stap 3

Rechterdeel bellypan monteren

Rechterdeel bellypan monteren

Rechterdeel bellypan monteren

Bevestig dan handvast de bellypan in de rijrichting aan de houder met de meegeleverde inbusbouten.

stap 4

Aan de linkerkant stap 1-3 herhalen

Aan de linkerkant stap 1-3 herhalen

Aan de linkerkant stap 1-3 herhalen

Herhaal stappen 1 tot en met 3 aan de linkerkant van de motor.

stap 5

Verbindingsstuk monteren tussen de twee helften

Verbindingsstuk monteren

Verbindingsstuk monteren tussen de twee helften

Monteer tot slot het voorste verbindingsstuk tussen de twee helften. Deze kan naar wens vooraan of achteraan de bellypan gemonteerd worden al naar gelang wat je zelf het mooist vindt.

stap 6

De twee helften uitlijnen en goed vastzetten

Alle bouten goed vastzetten

De twee helften uitlijnen en goed vastzetten

Nu kan je alles netjes uitlijnen en goed vastzetten. Let op dat de bellypan niet tegen uitlaatbochten komt of andere (bewegende) delen van je motor. Zorg ook voor dat je delen niet te vast hoeft te zetten, vang het eventueel op door extra vulringen, rubbers of spacers te plaatsen in plaats van alles strak vast te draaien met scheuren in het materiaal als gevolg. Als alles helemaal naar wens zit pas alles goed vastzetten.

Benodigde artikelen

Tot slot

Let op: Draai bouten op gevoel aan zet niet overdreven veel kracht op de inbussleutels. Let ook op dat er geen ontluchtingsslangen van het motorblok of de benzinetank in de bellypan eindigen. Eventueel overlopende olie en benzine kunnen de lak en het materiaal aantasten.Let op: De klustips bestaan uit algemene handelingen die per voertuig of individuele onderdelen zeer kunnen verschillen. Ook kunnen omstandigheden per locatie nogal verschillen. We kunnen dus geen enkele verantwoordelijkheid voor de juistheid van de informatie in de klustips nemen. Dank voor je begrip.
Laagste prijs garantie
Snelle verzending
Gratis verzendkosten
Gratis betaalkosten
Gratis 1 jaar retourneren
Achteraf betalen